View Single Post
Eski 20-10-2006, 21:56   #523
uyartem
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-10-2006
Süs Lahanası yetiştirmek

İyi akşamlar Mine Hanım,

Bir tecrübemi sizinle paylaşmak istiyorum. 2004 yılında seradan satın aldığım süs lahanalarını bahçemize diktim. Gayet güzel ve hoş bir gelişme gösterdiler ve 2005 Temmuz'unda oluşan tohumlarını topladım. Kırmızı tohumları ayrı beyaz tohumları ayrı topladım. Karıştırmadım.

Öğrendiğim kadarıyla süs lahanaları tohumları Ağustos ayı başında ekilmesi gerek. Ama ben o yıl ekim zamanını geçirdim. Geç kaldığımı bildiğim ve bitkilerin yetişmeyeceğini tahmin ettiğim halde Eylül ortasında tohumları ektim. Sonuç tahmin ettiğim gibi çıktı.

Ama bu tecrübeden şu sonucu çıkarttım. Bitkilerin gelişim dönemlerini öteleyemezsiniz. Yani 1,5 ay geç ektiğiniz tohumdan oluşan bitki 1.5 ay gecikmeli büyümez. Bu yıl daha dikkatli davranarak (biraz aşırıyı kaçtım herhalde) 10 Temmuz'da tohumları ektim. Bu yılki sonuç çimlenme ve sağlıklı fide üretiminde gayet iyiydi.

Torbalara şaşırttığım fideler çok güzel büyümeye başladılar ama sonrası gelmedi. Bitkilerim çok kötü değil ama profesyonel üreticilerinki gibi de değil.

Hatam şu olabilir. Toprağına yanmış ahır gübresi katmadım. Bir de öğrendiğim kadarıyla diğer üreticiler BGD ( bitki gelişimi düzenleyicileri ) kullanıyorlarmış. Ben 2 haftada bir vermek üzere 20+20+20 formatında bitki besini ( kimyevi gübre değil) verdim.Sonuç tam istediğim gibi değil. Yaptığım hatalar veya yapmadıklarım neler. Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

Bir de tohumları kırmızı ve beyaz olarak ayrı ayrı topladığım ve depoladığım halde tohum ekiminde bu konuya dikkat etmiş olmama rağmen lahanaların tamamı kırmızı renkli oldular. Bu normal mi? Tohumda renk değişimi olur mu?

Bu konularda yardımcı olursanız çok sevinirim. Biraz uzun yazdım kusura bakmayın. Olayı tam nakledebilmek içindi. İyi akşamlar.

Düzenleyen malina : 22-10-2006 saat 15:47 Neden: paragraf yapıldı
uyartem Çevrimdışı   Başa Dön