Oğuz Bey yeniden merhaba
Sizi neden kızdırdığımı gerçekten anlayamadım. Bu tavır size kesinlikle yakışmıyor. Ben sizin daha ağır başlı ve düşünceli olduğunuzu düşünüyorum. Ben gerçekten bilmediğim için sordum. Sizi kızdırmak için değil. Ayrıca ben Roa ile ilgili henüz piyasaya çıkmadığı ayrıntısını ilgili başlıkta kaçırmışım. Görmemişim sizden özür diliyorum. EM'nin içinde neler olduğunu ben de yıllardır açıklıyorum ama siz sorunca ben kızmıyorum. Yeniden açıklıyorum. Bu normaldir. Herkes herşeyi en ince ayrıntısına kadar bilemeyebilir ya da hatırlayamayabilir. Ayrıca, ben bundan önceki mesajlarımda burada belgeler değil düşünceler karşılaştırılmalı demiştim. Çünkü belgeler her zaman hikayenin tamamını anlatmayabilir. Örneğin, B5A mikrobiyal gübre olarak ruhsat alamadı. Neden? Belki de olay sizin düşündüğünüz gibi değildir. Bakın, benim B5A başlığındaki son yazımı okursanız, orada bazen olayların yasaların önüne geçtiğinden bahsetmiştim. Bu, Türkiye gibi ülkelerde sık sık olan bir olaydır. Yasalar bazen gelişmeleri yakalayamıyor. Söyler misiniz, yasalarda mikoplazma diye bir şey var mı? Ben söyleyeyim yok. Biz başladığımızda mikrobiyal gübre de yoktu. Olmayınca, ona en yakın başka mevzuatlara uydurulmaya çalışılıyor. Bu bir gerçektir. Eğer biz mikrobiyal gübreyi mevzuata sokmasaydık siz de çok güçlük çekecektiniz. Ama inanın yasalar konusunda çok uğraş veriyoruz. Ve bizim yasalarımızın mükemmel hale gelmesi için elimizden geldiğince çalışıyoruz. Önümüzdeki yasama yılında çıkması için Bakanlığa çok daha kapsamlı bir mikrobiyal gübre mevzuatı önerisinde bulunduk ve bu yasa geçtiğinde, eğer içinde gerçekten yararlı mikroorganizma olan ürünler varsa, bazı zorlukları daha kolay aşarak ruhsat alabilecekler. En azından bazı şeyler imkansız olmaktan çıkacak! Tabii ki tüm koşulları yerine getirmek şartıyla alabilecekler. Okuyucuların benim ne demek istediğimi anladıklarını sanıyorum. Herşey göründüğü gibi değil. Çok eksikler var. Ama biz her gün daha iyi olması için uğraş veriyoruz. Ama bazıları da çıkıyor (siz alınmayın bunu herkes yapıyor!) böyle düşüncelerin tartışılması gereken bir sitede ikide bir pencerelere ruhsat ve belge yapıştırıyor. Ben hepsini hoş karşılıyorum. Ama bu işi belge savaşına çevirirseniz doğru olmaz. Lütfen düşüncelerinizi belirtin. Ben bu soruyu Oğuz Bey yanıtlasın derken, konuşmanın içinde Roa adı geçtiği için sizin yanıt vermenizin daha doğru olacağını düşündüm. Amacım sizinle zıtlaşmak, çatışmak değildi. Sizi yazı yazdığım köşeme davet ederek onurlandıracağımı düşünmüştüm ve sizin de, aynen benim yukarda yaptığım gibi gerek Roa gerekse EM içindeki mikroorganizmaların birbirleriyle uyumlu mikroorganizmalar olduklarını ve birbirlerini öldürmeyeceklerini ve birbirleriyle bir sinerji yaratacaklarını anlatacağınızı düşünmüştüm. Çünkü yararlı mikroorganizmaların hepsi bunu yaparlar. Siz Roa'yı toprağa verdiğinizde yararlı mikroorganizmalar artmıyor mu? EM'de aynı işi yapıyor ve bu iki ürün kesinlikle birbiriyle çatışmaz sadece birbirlerini desteklerler! Biz insanların mikroorganizmalardan öğreneceği çok şey var değil mi? Bir de şu sinerjiyi bizler yaratabilsek... Saygı ve sevgilerimle
|