View Single Post
Eski 15-07-2009, 11:12   #12
tiya
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-09-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 407
Merhaba hurmacılar. Yaklaşık altı ay önce aldığım Afrika Menekşesinin içinden bir hafta önce uzun,yeşil bir şey çıktığı dikkatimi çekti. Saksı değiştirmediğim için kendisini bile zor besleyen menekşemin bir asalağa ihtiyacı yok diyerek çıkarmaya çalıştım. Epey bir güç harcadım bu iş için, çok zor çıktı o küçücük saksıdan. Sonra elimdekinin bir yaprak, ucunda bir çekirdek, çekirdekten sonra upuzun bir kök olduğunu görünce "ne yaptım? "diye dehşete kapıldım. Hiç zaman geçirmeden, Ficus saksısına ekiverdim. Bir haftadır canlılığı sürüyor.

Balkon düzenlemesi yaparken succulentlerimden birinde aynı bitkiyle karşılaşınca şaşırdım. Çünkü succulentimi ben yetiştirdim. Toprağında ne var ne yok biliyorum. Senaryo yazarıyım, "bundan iyi bir korku filmi senaryosu yazılır" diye düşündüm.

Bugün forumu gözden geçirirken sayfalardan birinde bir soru ve tespit gördüm. Bu bitki "hurma"ymış. Bu kez Hurma konusunu araştırdım ve sizi buldum. 10 numaralı mesajdaki resimle aynı bendekiler. Biraz düşününce hurmaların benim saksılara nasıl girdiğini çözmek zor olmadı: Menekşe için kullanılan toprakta çekirdek varmış, uygun ortamı bulunca çimlenmiş.

Yediğim meyvelerin çekirdeklerini kuru-taze fark etmez yakınımda saksı varsa oraya atarım. Zeytin çekirdeğini bile. Taze olanlar şans eseri çimlenirse fena olmaz. Kurular da hem çürüyüp gübre olur hem de toprağı gevşetmeye yarar. Yalnız evimize hem Antakya hurması, hem sarı hurma, hem de Bağdat hurması girer, bu hangisi bilmiyorum.

Uzun sözün kısası "şimdi ne yapmalıyım" ayrı saksılarda misafir iki hurmam var. Meyve verip vermemesi umurumda değil, ev ortamında yaşatabilecek miyim?

tiya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön