Herkese merhabalar.Defalarca sorulmuş bir konu,bir kaç sorum olacak yardımcı olursanız çok sevinirim.Ben kalem aşı olayını mart ayında yapmayı düşünüyorum martın 3 haftası Buralarda Kırıkkalede bu şekilde yapılıyor.Bu sene agaçlar erken uyandı aşı yaptık ama tutmadı.Bizim buralarda bu işten herkez anlar ama ben daha hiç anlayana raslamadım anlasalardı bana kalemleri kıştan toplatıp serin yerde muhafaza ettirirlerdi.Martın 3 haftası aşı yapacagım anaçların aşı kalemlerini ocak ayında toplayıp,Naylon poşete koyuyorum ve ağzını bağlayıp buzdolabın alt kısmına koyacagım.Buraya kadar galiba tamam yalnız bu kalemler su ihtiyacını nasıl karşılayacak.poşetin içine su koymam gereklimi. Aşılayacagım anaçlar 3 yaşında iki hafta önce yaprak aşı yaptırdım çoğu tutmadı bende öbür sene martta yarma aşı yaptıracagım,yalnız bizim buralarda biraz öncede bahsettim bu işleri bilenler çok fazladır bolca kafamı karıştırıyorlar.Yarma aşı rüzgara fazla dayanmayacagını ve çabuk kırılacagını söylüyorlar,en iyisi yaprak aşı diyorlar ama oda geç verime yatıyor benim bildiğim..Bu aşıların rüzgardan kırılma sebebi her agaca ortalama iki kalem aşılıyorlar ikiside tutarda ikiside büyütüyorlar,teke binmediğinden dolayımı ağaç rüzgara dayanmaz mı acaba.Birde aşı yerini ağacın erken kapatması için uygulanacak bir yöntem varmı acaba..Şimdiden çok teşekkürler.. Saygılarımla
Kırıkkale'den Tarık
|