Zengarden dan sorularmın tamamının cavabını aldım. Deneyim ve bilgisini paylaşan Seyhan beye çok teşekkür ediyorum. Bu bilgileri, sizlerle de paylaşmak istedim.
Süper, başarılı olduğunuza sevindim. Eğer yazdığım bilgilere sadık kalırsanız, bir ay içinde saksınızdan taşmaya başlayan çok güzel Lotuslarınız olacak.
Killi toprak saksı dibinden ortalama 15 cm olsun. Çünkü bu yıl o torak içinde yumru oluşturacak. Her 30 cm çaplı saksıya 1 tane ekebilirsiniz. Dediğiniz gibi birkaç gün içinde toprağa almanız gerekecek, bu süreç önemli, toprağa almadan 1 gün önce , filizlendirdiğiniz suyla, saksı içindeki su aynı ısıya gelsin. Bunun için örneğin bir bardak için de çimlendirdiyseniz, bardağı suya batmayacak şekilde saksının suyunun içinde yüzdürün. Bırakın bir gece orada kalsın. Bardağın su ısı ile saksı içindeki su aynı ısıya ulaşsın. Bu toprağa almadan önce yapacağınız en önemli iş. Toprağa alırken, elinizle toprağı biraz açıp, dikkatlice tohumu yerleştirip, yine dikkatlice örtün. Saksı toprağını ve suyu şimdiden doldurursanız, siz ekene kadar su durulur, bakteri faliyetleri dengeye girmeye başlar. Suyu bulandırmadan koymak içinde toprağın üstüne ince bir katman çakıl dökebilir suyu da yavaş yavaş doldurabilirsiniz. Böylece ekim esnasında suyunuz berrak olur.
Sivrisinek sorununa karşı, iki yöntem var. Bitki biraz gelişip, 4 yaprak verdikten sonra daha dayanıklı olur. Bu dönemde suyuna biraz böcek ilacı karıştırırsanız larvalar ölür bitkiye de birşey olmaz. Ya da benim yaptığım gibi, akvaryumcuya gidip, havuzda yaşayan japon balıklarından alın, benim saksım biraz genişce mutlu mesut japon balığım 3 aydır saksıda yaşamakta. ben havuz tipi japon balığını 2 liraya aldım rahatlıkla her yerde bulunuyor.
umarım yardımcı olabildim
Bu bilgiler doğrultusunda saksımı hazırladım, sanırım iki gün içinde lotusum saksısında gelişimine başlayacak