Sn osumanu;
Size zahmet olmayacaksa
Bu konuda edindiğiniz tecrübelerinizi ve izlenimlerinizi elinizden geldiğince bizimle paylaşırmısınız. Zira benimde ceviz yetiştiriciliğine bir girişimci olarak başlamama çok az kaldı. Tüm araştırma ve fizibilite çalışmalarımın sonuna gelmek üzereyim. Sermaye ve Halihazırdaki (Serbes Meslek-ticaret) işimi ceviz işi için gerekli pozisyona getirdim. Bundan sonra resmi müracatların vereceği neticeye göre arazi alımı ve fidan dikimi işlerim kaldı.
Bu işin üretim sonrasını bende kafaya takmış ve araştırmış durumdayım.
Benim karamsarlığım sizinkinden farklı durumda. Çünkü araştırmalarıma göre cevizin üretiminden sonraki kısmında eğer gerekli ve yeterli tedbirleri alırsanız ve iletişiminizi düzgün yaparsanız pazarlama açısından hiç bir sorun yok. Örneğin eğer bu işi ticari boyutta düşünüyorsanız bir soğuk hava deposu ile irtibatınız olmalı.. Toptan kuruyemiş ve ceviz ticareti (tüccarı) kişelerle iletişiminiz olmalı.. Ceviz yaş meyve sebzeye göre saklanma ve nakletme açısından hayli kolay bir ürün olduğu için pazarlama konusunda daha da avantajlıdır.
Benim çekincem şu an moda olan ceviz üretiminin ilerki arzı fazlalaşacağı için ucuzlayacağı yönündedir. Aksi takdirde gerek iç gerekse kabuklu ceviz ithalat fiyatları şu an yerli üreticiyi üzecek seviyede değildir.
Yerli tatlı ve cevizli mamül üreticileride tadı ve aromasından dolayı, özellikle yerli cevize ilgi göstermektedir. Bunuda ayrıca belirtmek istedim.
|