View Single Post
Eski 14-07-2009, 10:06   #1134
Halil Önen
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akcan67 Mesajı Göster
Oğuz bey bu asmalara nasıl bir uygulama yaparsak düzeltebiliriz.Tabi biberler konusuna da değinirseniz sevinirim.Biberlerin yaprakların da içi doğru kıvrılmalar var.
Sevgili akcan67,

Geçmiş olsun canım.

O asmalarda ki hastalığı biliyormusun?
Bak belki sn. sevgili denizakvaryumu bilebilir.

İsterseniz sizi o aslalardaki düşmanla tanıştırabilirim. Ben kendilerini 40 yıldan fazla tanırım. Ama siz tanışmışsız bile...

Bundan sonra asmalarınıza ne olacak anlatayım. Belki ismini hatırlarsınız.

1) Artık o salkım tanelerinin üzerindeki kül gibi tabakayı, dünya üzerindeki hiç bir zehirli ve ya zehirsiz ilaçla (ROA' yı bilemem) silemiyeceksin.
2) Sn. Oğuz beyin dediği gibi ilaçlamaya devam edersen, hastalığı durduracak, baskılıyacaksın. Ama o kül gibi şey hep üstünde kalacak. Ama asman tek ise her salkımı ve tanelerini teker teker, eline bir mantar alıp camaşır suyu ile yığkayıp temizler ve sn. Oğuz beyin dediği gibi ilaçlarsan kurtulursun. Bu da sizin yarım gününüzü alır.
3) Artık taneleriniz irileşmiyecek ve salkımınız büyümeyeçek. (tabi durdurup baskılarsanır)
4) Salkımınıza ve tanelerine tatlı su çok daha az yürüyecek. Kül tabakası altıda üzümünüzün eridiğini göreceksiniz. Ama üzümünüz pek tatlı olmayacak.
5) Bu koşullarda üzümünüzü keser ve kurutursanız, tanelerinize yeterli tatlı su yürümediği için, kuruyan tanelerden su çekilecek, kara_kuru kavruk bi şey alacak. Tabii kilo basmıyacak.

Kural:
Bu hastalığa yakalanmıyacaksın.
Bu düşman bildiğin diğer hastalıklara benzemez. Örneğin, domateste, biberde, kavun ve karpuzda vb. çiçek tripsisine yakalandın. İlaçladın, önledin. Yeni sürgünlerinde oluşaçak çiçekleri kurtarır ve ürün alırsın. Ama yeni salkımın olmayacak.

Bu düşman çok sinsi ilerler. Gözünle göremezsin. Gözünle gördüğünde çok geç kalmışsın demektir.
Rahmetli Dayım bunu yeni sürgün uclarını koklayarak anlardı. Onun burnu çok hassastı. Hemen 10 gün arayla en az 3 ve ya 4 defa, her seferinde ayrı ayrı ilaçla saldırır ve durdururdu.

Bu düşman diğerlerine benzemez. Hani derler ya, bitkin iyi beslenmiş ve güçlüyse zaten hastalıklara karşı direçlidir, kolay kolay yakalanmaz. Doğrudur. Buna katılırım.

Ama bu düşman iyi bakılmış, iyi gübrelenmiş bitkileri çok seviyor. Hep onları seçiyor.
Çünkü o bitkilerde yeni ve genç sürgün ve yaprak var.
Bakımsız bitkiler de pek görülmüyor.

Bunları niye yazdım biliyormusunuz?

Şu anda bütün Menemen ovasına bu hastalık sardı. Daha düşman ortaya çıkmadan her türlü zehirli ve zehirsiz iaçlar kullanıldı.
Şu anda durdurmak ve baskılamak için uğraşılıyor.
5 yıldır yoktu. Bu yıl bütün gücünü toplayıp tekrar saldırdı. Ve yine kazandı.

Bu düşman hakkında destan bile yazabilirim.

Ama hep o kazandığı için elim varmıyor.

Sn. akcan67' nin asmalarının başına gelen ben de de var. İsteyen olursa resimleri gönderebilirim.

Yoksa HEYKEL dediğin nedir ki? Dikmekten şeref duyarım. Ve önünde saygıyla eğilirim.

Şimdi bu düşmanı tanıdınız mı?

(sadece bu hastalık konusunda sessiz kalamadığım için üzgünüm. Diğer tüm hastalıklar konusunda bionemin başarısını alkışlıyorum. Umudumuzu gelecek yıla ve ROA ya bağlıyoruz.)

Not: Bionem 3 gün arayla 10 defa sadece yapraktan uygulanmış ve başarılı olmuştur.
Ama 10 dönüm asma bahçesi için bir maliyet hesaplar mısınız?

Saygılar diliyorum.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön