Türk Yoğurdu’nu Sulandıran Tebliğ Yeniden Ele Alınıyor
Eleştiriler üzerine harekete geçen Tarım Bakanlığı, yoğurtta proteini yüzde 4’ten 3’e indiren ve yüzde 12 katı madde şartını kaldıran tebliği yeniden ele almak üzere çalışma başlattı. Haziranda ‘Türk tipi yoğurt’ standardı için toplantı yapılacak
Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir, “Türk tipi yoğurdu tanımlamak için çalışma yaptıklarını” açıkladı. Aydemir, konuyu tartışmak üzere haziranın ilk yarısında bir toplantı yapılacağını belirtti.
Yoğurt standardını belirleyen 2001 tarihli tebliğin, Şubat 2009’da değiştirilmesiyle yoğurtta protein oranı yüzde 4’ten 3’e indirilmiş, yüzde 12 olan katı madde şartı kaldırılmış; bu değişikliğe bilim adamları, gıda uzmanları, başta Sütaş ve SEK olmak üzere bazı sektör şirketleri, ‘Türk yoğurdu’ standardının değiştirilmesine tepki göstermişti.
Özellikle Milliyet yazarı Güngör Uras’ın gündemde tuttuğu konu hakkında, Milliyet gazetesi de konuyu takip eden yayınlar yapmıştı. Bu yayınlarda, uzman görüşlerine dayanılarak, yüzde 12 katı madde şartının kaldırılmasının, yoğurtta tüketicinin alıştığı katılığı elde etmek için başka katkıların kullanılması yolunu açabileceğine, bunun da özellikle çocuk ve halk sağlığı açısından tehlikeli olabileceğine dikkat çekilmişti.
Sahte yoğurt üretiliyor
Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir’in açıklamaları, bu tehlikenin belli ölçülerde gerçekleştiğini de ortaya koydu. Aydemir, yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“Yoğurdun içeriğindeki protein oranı ambalajların üzerinde beyan ediliyor. Kontrol ediyoruz, denetimleri artırdık. Ama maalesef, beyan ettiklerinden daha düşük proteinli yoğurt üreten firmalar var.
Uygunsuz örnekler de buluyoruz. Bunlar büyük firmalar da olabiliyor. İçine katkı maddeleri katanlar var. Bitkisel yağlar, palm yağı, kanola yağı gibi yağlar kullananlar var. Süt yağını çekip, margarin yağıyla sahte bir görünüm verenler var. Yoğurtta hileler oluyor. Yoğurt ve süt ürünleri sektörüne ciddi şekilde eğileceğiz. Kıvam artırıcı kullananlar olduğunu da belirledik. Bu firmalar hakkında gerekli uyarıları yapıyoruz. Gerektiğinde kamuoyuna da açıklarız.”
Haziranda yeni toplantı yapılacak
Konuyla ilgili olarak AA’ya açıklamalarda bulunan Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir, “Türk tipi yoğurdu tanımlamak için çalışma yaptıklarını” söyledi.
Aydemir’in verdiği bilgiye göre, gelen tepkiler üzerine, gıda kodeksi kapsamında fermente süt ürünleri tebliğini hazırlamakla görevli alt komisyon, 8 Mayıs’ta bir toplantı yaptı.
Toplantıda sanayicilerin büyük bölümü, tebliğ değişikliğine karşın, eski tebliğe uygun yoğurt üretimine devam edeceklerini bildirdi.
Komisyon toplantısında, yoğurdun fermente süt ürünleri tebliğinden çıkarılarak ayrı bir tebliğ çalışması yapılması yönünde mutabakat sağlandı. Bu konuda, haziran ayının ilk yarısında tekrar toplantı yapılması öngörülüyor.
Neden karşı çıkılıyor?
2001 tarihli tebliğ değiştirilirken, yalnızca yoğurt standardı değiştirilmedi. Aynı zamanda “Türk tipi kaymaklı yoğurt, süzme yoğurdu, torba yoğurdu, kese yoğurdu, Silivri yoğurdu, kış yoğurdu, peskütan, tulum yoğurdu, kurut ve ayran” geleneksel ürünler olarak tanımlanarak, yeni tebliğde yer almadı.
Bu değişikliklere birçok firma karşı çıktı. Gıda Mühendisleri Odası ve tüketici dernekleri, süt üreticileri tebliği eleştirdi. Süt sanayicileri ve üniversite öğretim üyeleri, yoğurdun Türklere özgü bir ürün olduğunu ve dünyada da “Türk yoğurdu” olarak bilindiğini belirterek, yoğurdun nitelikleri konusunda AB mevzuatına, Kodeks Alimentarius’a uyum sağlanmasına gerek olmadığını, AB mevzuatında ve uluslararası mevzuatta tanımlanan yoğurdun “Türk yoğurdu-yoğurt” olmadığını savundu.
Sütaş gibi bazı şirketler, yüzde 4 proteinli yoğurt üretimine devam etti. Ancak bu şirketler, yüzde 3 proteinli yoğurt karşısında haksız rekabet sorunu yaşamaya başladı.
Tepki çeken tebliğin üzerinde çalışan alt çalışma grubunun Başkanı Ankara Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Sezgin, daha önce yaptığı açıklamada, “Halkın beslenmesiyle oynanıyor. Çorba gibi yoğurtlar çıkabilir. Bu satmayacağı için, içine katılaştırıcı katılacaktır. Tespiti zordur. Stabilizatörler katarlar” demişti.
16 Mayıs 2009 milliyet
http://www.medyantep.com/turk-yogurd...-aliniyor.html