View Single Post
Eski 09-07-2009, 09:47   #949
Kudret Tezel
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Merhabalar sayın suzan7, kutlarım ,gerçekten topraksız tarım yöntemlerinden birini seçmiş, şekillendirmiş , hatta neyi nasıl yapacağınızı planlamışsınız. Bu mesajınız yeni başlamak istiyen arkadaşlara ışık tutacaktır. Ancan müsaade ederseniz tasarladığınız sistemi birazıcık irdelemek istiyorum. Tarif ettiğiniz sistemi durgun su olarak değilde akan su olarak deniyen arkadaşlarımız var. onlarında teyyidlerini paylaşım ve katkılarını bekliyorum.Öncelikle şunu söylemek istiyorum, özellikle domates salatalık kabak gibi bitkiler için seçtiğiniz tank haçmi çok küçük. Zira bu bitkiler saçak kökleri çok büyüyen ve bitkinin büyümesi için,köklerinin büyümeye ihtiyacı olan bitkiler. Belki ilk diktiğinizde çok çok güzel büyüyecekler, ancak bir yerden sonra büyüme duracak saksılar ( tanklar) küçük olduğu için kökler her tarafı dolduracak ve sıkışan kökler besin eriyiğinin dolaşamaması yüzünden beslenemiyecekler.
Tarif ettiğiniz gibi arada bir saksılar boşaltılıp temizlenip yeni eriyik konması çok, çok, ama çok zor olacak ve sizi yıldıracak.
Bir başka yönü durgun su kültürü olduğu için her saksıyı ayrı ayrı havalandırmanız gerekecek , bunun içinde ya çok güçlü büyük bir hava pompanız olacak, **** ayrı ayrı pompalar kullanmak zorunda kalacaksınız.
Deneyimlerim neticesi sabittir ki kök büyümesi durduğunda büyüme durur , meyveler büyüyemez. Şu anda terasımda 15 litrelik bir kovada (sayfa 31 -918 nolu mesaj) durgun su kültüründe sakız kabağım var çok güzel gelişti tahminim 3 kg kadar kabak var üzerinde ama artık durdu ölmeye başladı. Sebep kök okadar girift bir yumak olduki eriyik kökler arasında dolaşamıyor, bitki beslenemiyor. Birde salatalığım var oda dediğim noktaya yaklaşıyor.
Sayın suzan7, ve sevgili arkadaşlarım, sizlere gözlemlerimi aktarıyorum. Eğer kabak durgun su kültüründe değilde ayni hacında bir katı ortam kültüründe olsaydı kökler girift bir yumak olmayacak agregat daneleri arasında ilerliyerek aralarında boşluklar olan bir kök durumuna gelecek ve ortamdaki besinle beslenebilecekti ,ama bu şartlarda beslenmesi mümkün gözükmüyor.
Bu gözlemlerden çıkardığım netice: durgun su kültürünü küçük kablarda yapacaksak küçük köklü bitkileri seçelim. marul ,soğan, roka gibi.
Büyük boylu veya kabakgibi hacimli bitkileri büyüteceksekbüyük kabları ve akan su kültürünü ve dahada iyisi katı ortam kültürünü tercih edelim derim.
Sloganımız BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR. Öyle ise lütfen yorumlarınızı yazınız gözlemleriniz paylaşınız, bu işi en iyi şekilde yapmaya , en doğruyu bulmaya katkıda bulununuz.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön