View Single Post
Eski 08-07-2009, 22:15   #941
aydınlı
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-07-2009
Kudret beyin PDAsı acaba nerededir diye ararken aslında Pembe Domates Ağı diye bir hareket olduğunu buldum. Buna göre Heirloom evladiyelik demekmiş..

Bir de aşağıdaki PDA sitesinde bir bilgi okudum ne kadar doğru bilmiyorum ama can sıkıcı birşey...(ama bir yandan kayıt altına alınması da iyi gibi) ABD de her tohumun kodu ve bir sürü bilgisi var.

"Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, İsveç, Bulgaristan, Rusya ve daha birçok ülkede lezzeti ve bozulmamış niteliği nedeniyle yüksek değere sahip olan Pembe Domates, tohum paylaşımı sayesinde, kendi yeniden topraklarında değer kazanmış önemli bir tarım ürünüdür. Özellikle "Heirloom" yani genetiği ile oynanmamış, doğal tarımla üretilen ve kuşaktan kuşağa aktarılan tohumlar, endüstriyel tohumlara nazaran kat be kat değerlidir.

Ülkemizde tıpkı Pembe Domates gibi çeşitliliği ve değeri çok yüksek olan 3 bin'den fazla “endemik”; “kendine has”, tarımsal bitki türü ya yok olmuş, ya da yok olmağa mahkûm durumdadır.

Yüzyıllardan bugüne, hiçbir bozulmaya uğramadan çiftçilerin çabalarıyla tarımda "üretilebilirliğini" sürdürmüş bitkilerimizin yok olma fermanı sayılan "TOHUMCULUK YASASI"nın 2011'den itibaren yürürlüğe sokacağı 5. Maddesi ancak 'kayıt altına alınmış tohumların' ekimine olanak tanıyacak. Tohumuna patent alamayan çiftçiler ise, tekel durumundaki uluslararası şirketlerin insafına terk edilecek. 2011'den itibaren kayıt altına alınmamış tohumluklarını satan köylüler, ağır para cezasına çarptırılacak ve el konulan ürünler imha edilecek. Böylece Anadolu'nun zengin türleri doğallığını yitirecek.

http://hfz-pda-tohumdanpembeye.blogspot.com/

aydınlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön