Evet sayın hocam aynen öyle, kış aylarında ve sonbaharda çıkan çiçek saplarını acımadan endipten keserim, bunun yanında kışın saksı harçlarını elimden geldiği ve bitkiyi strese sokmayacak kadar kuru tutarım, 15 günde bir tavsiye edilen sıvı gübre oranını 4/1 e indirgeyip her sulamada veririm, şubatla birlikte gübre oranını artırıp gene her sulamada veririm,sıcak yaz aylarında bol sular altlarında kalan suyu almam, asla su püskürtmem ve yaprak gübreside kullanmam (bu mantar hastalıklarını tetikliyor) birkere yerine yerleştirdiğim bitkimin yerini asla değiştirmem (bu da strese neden olabiliyor) yaz aylarında asla direk güneş ışığına maruz bırakmam (sabah 6 ve 8 saatleri hariç) ortamda sürekli hava sürkülasyonu olmasına dikkat ederim, köklerini ve yapraklarını sürekli kontrol eder kararma, sararma veya çürüme olup olmadığını kontrol ederim, saksı olarak ışık geçirebilen saksılar kullanırım, yaprakların üzerindeki ilaç artıklarını temizlemem ( bir çeşit korum amaçlı), saksıların içinin bol miktarda hava alabilmesi için saksıların üzerinde bol miktarda hava deliği açarım...
Sayın hocam bu tekniklerin ve bilgilerin çogunu sizden öğrendim, umarım bir gün ben de sizin kadar uzmanlaşırım.Siz de biliyorsunuz ki şimdi bir çok arkadaş ben bunu ve ya şunu yapmıyorum ama genede benimkiler çok iyi, bunların çoğu mit falan diyeceklerdir, bu bağlamda daha öncede dediğimi tekrarlıyorum arkadaşlar orkidelerinizin bulunduğu ortamı iyi analiz edip şartlarınızı ve tekniklerinizi ona göre geliştirin örneğin sobalı bir evde oturan arkadaşımızın saksı altlığında kış aylarında su bırakamayacağı gibi.
|