Aziz Bey, köpeğin idrarı gerçekten bozuyor çimi, ama sonbahar yağmurlarında yeniden yeşerip eski haline dönüyor. Köpek küçükken yanında olmadığımızda serbest bırakmıyorduk. Eğitimde, en etkili yolun köpek tam kusur işlerken uyarılması olduğunu söylemişlerdi. Denileni uyguladık. Şimdi köpeğimiz 4 yaşında, sabah öğlen ve akşam tuvalete çıkardığımızda bahçede tamamen serbest bırakıyoruz, ama ihmal ettiğimiz zamanlarda veya erkek kedilerin bıraktığı izleri örtmek için arada kazalar oluyor. Görürsem bölgeye bol su tutuyorum, sorun olmuyor ama görmediğim bir iki yerde sararmalar oluyor.
Kışın zaten kapalı durduğu için güzel havalarda kapatmaya kıyamıyoruz. Bahçeyi ona göre düzenledik. Mesela yürüme yollarının kenarlarına hiç bitki dikmedim. İlk başlarda bir iki denemem oldu ama baktım ki olacak gibi değil, vazgeçtim. Bitkileri dikerken mecburen köpeği de göz önünde bulundurarak yerlerine karar veriyorum.
Tabii köpeğinizin karakteri de çok önemli. Bizimkisi ağırbaşlı sayılabilecek bir karakterde, çok hareketli sayılmaz. Çok enerjik ve heyecanlı köpeklerde durum daha zor. Komşum, başa çıkamıyor, her diktiği ağacı köpeği köküne kadar yiyor, toprağı kazıyor vs.. Bu gibi durumda da mecburen ona ait bir bölge sınırlamak ve siz yokken oraya kapatmak en iyisi. Sizin yanınızda zaten sorun yok.
Konu hayvanlar olunca çenem düşüyor.