Zaman zaman bu foruma üye arkadaşlardan veya çevremden Phal saksılarının zarflı (saksı bir porselen veya benzeri dekoratif saksı üstlüğü) olarak su içinde bakıldığı çok sağlıklı hatta çiçeklendikleri anlatılmaktadır.
Yazın bu sıcaklarında saksıların su içinde kalmaları pekde sorun teşkil etmediği anlaşılıyor. Phal.ın kökleri suya değince bu ortama asimile olunca çürümeden gelişmeleri mümkün, ancak kışın çok dikkat edilmeleri gerek. Özelikle saksı harcı ayrışmış ise kök çürüklerini dikkat etmek gerek. Saksı harcını da her sene değil se de en geç ikinci senede değiştirmek uygun olur.
Saksı harcını yazın değiştirmek en uygun zamanıdır. Yeni bir yaprak açıyorsa yaprağın tam oluşumuna mütekip bu işlemleri yapmak da çok akıllıca olur.
Phal.lerin normal şartlar altında ortalama 4 ila 6 ayda bir yaprak açtıklarını bilmek de, belki bu noktada zamanlamayı ayarlamak için, faydalı olur.
Saksı harcı değişimi yapılırken çiçek sapını kökünden kesmek de uygun olur. Kışa doğru oluşan yeni hatta çelimsiz olabilecek çiçeklenme girişimlerini kemsek sureti ile bastırı isek gelecek sene ilk bahar ve yaz başı çok daha gür ve sağlıklı çiçeklenme görülebilir.
Yanılmıyorsam sayın ephesosun da bahsetiği teknik bu olsa gerek. Kışın çiçeklenmeyi bastırmak veya önleyerek bitkinin daha güçlenip ve havaların ısındığı günlerin uzunca aydınlık olduğu zamanlarda çiçeklenmesine izin vermek.
|