View Single Post
Eski 18-10-2006, 22:00   #4
Arca Atay
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-10-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 44
Cargill'in de Şekeri Düşecek

CARGİLL'İN KAPATILMASINA TANIKLIK ETMEYE GİDİYORUZ!!!!

CARGILL Kapatma işlemi için hazırlanan
Basın Metni Taslağıdır.



İlk olarak Mesut Yılmaz Başbakanlığı’ndaki 55. Hükümetle başlayıp daha sonra Bülent Ecevit, Abdullah Gül ve Recep Tayip Erdoğan Başbakanlığı’ndaki hükümetlerin çıkardığı kararlarla hukuk arasındaki mücadelede, 6 kez Türkiye Cumhuriyet’i mahkemelerinde davalık olan nişasta bazlı şeker üreticisi Cargill yolun sonuna gelmiştir.

Cargill, Bursa kentinin İznik Gölü kıyısında 1/100 000 ölçekli Çevre Düzeni Planında yapılaşma izni bulunmayan birinci sınıf tarım arazisine kurulmuştur. Atık suları Gölyatağı ve Karsak Deresi yoluyla Gemlik Körfezi'ne ulaşıp Marmara Denizi'nin doğal dengesini etkilemektedir. Tesiste kullanılacak yeraltı suyunun Karsak Köyü sınırları içinde ve Cargill tesislerine 3 km uzaklıkta mesafede açılan üç adet derin kuyu ile sağlanmasıyla gölde ve Karsak derelerinde ciddi miktarda su azalması yaratmaktadır. Bölgedeki zeytinciliği tehdit etmesinin yanı sıra tarım arazileri ve sulama kanalları açısından da risk taşıyan, ayrıca bölgenin üst ölçekli planlama kararlarında tarım dışı faaliyete açık olmayıp, yapılan uygulamanın planlama, şehircilik esasları açısından da hukuk dışı bir uygulamadır.
Cargill’in başka bir özelliği de biyoteknoloji şirketleriyle iç içe olması ve Genetiği Değiştirilmiş Ürünlerin ekim, dikim, ticaret ve yaygınlaştırılmaları için gerek kendi ülkesinde gerekse diğer ülkelerde faaliyet yürütmesidir. Nişasta bazlı şekerlerin üretimi için ithal edilen Mısırların GDO’lu olma riskleri de bu nedenle çok fazladır. Bilindiği üzere GDO’lu ürünlerin insan sağlığı için uzun dönem dönemde bir tehdit oluşturmadıkları ispatlanabilmiş değildir.

5 Temmuz 2005 tarihinde 59. hükümet tarafından, Bakanlar Kurulu kararıyla Cargill alanı “Özel Endüstri Bölgesi” ilan edilmiş, Danıştay 10. Dairesi ise bu karara, 20 Mart 2006 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

2006 Ekim ayının bu ilk haftasında, Bursa Valiliği görevini yapmak üzere harekete geçmiştir. Orhangazi Kaymakamlığı’nın 29 Eylül 2006 tarihli 957 sayılı evrakına göre, 13 Eylül 2006 tarihli Bursa Valiliğinin 4912 sayılı evrakına istinaden; “İlçemiz Gemiç Köyü, Karapınar mevkiinde, Cargill Tarım ve Gıda San. Tic. A.Ş.’ne ait Mısır işleme tesisinin bulunduğu alanın, Bakanlar Kurulu kararı ile Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesine ilişkin, 2005/8944 sayılı Bakanlar Kurulu kararının iptali ile 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni plan değişikliğinin iptal yönündeki Danıştay kararlarına istinaden, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün 13.09.2006 tarih ve ÇED-399 sayılı yazısı ve 13.09.2006 tarihli Valilik oluru ile tesisin faaliyet göstermesine yasal olarak imkan bulunmadığından, faaliyetinin durdurulması yönünden karar alınmış olup 11.10.2006 tarih ve saat:10.00’de kararın uygulanması için, faaliyetinin durdurulmasına ilişkin Tutanak Komisyonunda yer alacak yetkili kişinin ismini 06.10.2006 tarihine kadar görevlendirilmek üzere” bildirilmesi istenmektedir. Orhangazi Kaymakamlığı bu görevlendirilme yazısını Bursa Valiliği başta olmak üzere İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne, Büyükşehir Belediye Başkanlığına, DSİ 1. Bölge Müdürlüğüne, Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğüne, İl Sağlık Müdürlüğüne, İl Tarım Müdürlüğüne, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne dağıtmış bulunmaktadır. Cargill şirketi bu işleme karşılık olarak İdari Yargılama Usulu Yasası uyarınca ek süre talep etmiştir ve bu süre 18 Ekim 2006 tarihinde dolmaktadır. Bursa Valiliği kararını 19 Ekim 2006 günü uygulamak zorundadır.

Bizler, yurttaşlar adına gözlemci olarak, Cargill faaliyetinin durdurulmasına yönelik oluşturulacak Tutanak Komisyonunda yer alacak idari görevlilerinin yanında bulunuyoruz. Bu gün burada Tüm meslek odaları, sendikalar, sivil toplum kuruluşları, yurttaşlar, kamu yönetimlerinin görevlerini yaparken yanlarında bulunmaya, yargı kararlarının uygulanmasına tanıklık ediyoruz. 19 Ekim 2006 tarihi Bursa’nın neoliberal saldırılar karşısındaki bir zaferi olarak tarihe geçecektir. Bu zaferin Allianoi, Bergama, Gökkafes, Hasankeyf, Eşme gibi diğer yargı kararlarının uygulamasını yapmakla görevli olan ilgili idarelere örnek olmasını bekliyoruz.

Bursa Barosu
TMMOB Bursa İKK
KESK Bursa Şubeler Platformu
Türkiye Çiftçi Sendikaları Konfederasyonlaşma Platformu
GDO’ya Hayır Platformu
Nilüfer Yerel Gündem 21
Bursa Eczacılar Odası
Doğader
CHP Bursa İl Başkanlığı
ÖDP Bursa İl Örgütü
SHP Bursa İl Başkanlığı


TMMOB Makine Mühendisleri Odası Önünden
19 Ekim 2006 (Perşembe) günü saat:08.30'da otobüs kaldırılacaktır.


----------------------------------------


NOT: Bugün TEMA Vakfı tarafından yapılan açıklamada;
"Aldığımız habere göre yarın (19 Ekim 2006, Perşembe) Tarım Komisyonu toplanıyor. Komisyonda Toprak Kanununun tarım arazileri üzerinde izinsiz yatırımlara af getiren birinci maddesinin geçerlilik süresinin uzatılması görüşülecek. Bu süre uzatılırsa hukuka aykırı işlemler yapan Cargill'in uygulaması meşru hale gelecek.." denmektedir

Arca Atay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön