Sn. ozbey,
Öncelikle iyi dilekleriniz ve temennileriniz için çok teşekkür ederim.
Arkadaşlar,
Belki daha önce de bu konuya değinmiştim ama üzerine basa basa yeniden geçeceğim.
Öncelikle henüz bir arazisi, toprağı, bahçesi, tarlası vs. olamayanlara fakat almayı düşünenlere bir iki önerim var. Öncelikle alacağınız taşınmaz ne olursa olsun ne maksadla aldığınız çok önemlidir. Tarım mı yapacaksınız, içine yaşlanacağınız ve uzun süredir hayalini kurduğunuz bir ev mi yapacaksınız, oturacağınız ev yazlık ya da kışlık mı olacak, hobi amaçlı bir bahçe mi olacak, yatırım amaçlı alıp değerlendiğinde satarım amaçlı mı olacak, kiraya mı vereceksiniz gibi bu soruları kendinize sorabilir ya da ihtiyacınızı belirleyebilirsiniz. İşin bizi ilgilendiren tarafı "buralardan çekip gitmek" uğruna içine hayal ettiğiniz bir ev yapmak ve keyfini sürmek ise, işte burası çok önemli bakabileceğiniz kadar bir yer almanızı tavsiye ederim. Sizlere evimin içinde bulunduğu bir dönüm bahçenin hakkından gelemiyorum diye yazmıştım. İnanın yaz işleri başka kış işleri başka. Meyva ağaçlarım ve çiçeklerim var, hatırlatırım sebze bahçem yok (başlı başına bir iştir), kümes ya da küçük baş hayvanım yok.
Bütün bunlarla uğraşmak ve canlı tutmak için (eğer herşeyi kendiniz yapmak zorunda iseniz) inanın bazen ne zaman yetiyor ne su yetiyor ne de para...
Önceliklerinizi ve hedefinizi iyi belirleyerek bu işe başlamanızı öneririm.
Yer seçimi çok önemli!Kısa bir tatil geçirdiğiniz yer,bağ bahçe kurup yaşamak için uygun olmayabiliyor.En başta çok uzak olup gidip gelmek zor olabilir.İklim yaz mevsiminde cehennem gibi sıcak olabilir.Çevrede sizin frekansınızdan, iyi ve güzel komşular olmayabilir;hatta bir alternatif yaşam forumunda bir arkadaşın aktardığı gibi, bahar mevsiminde geri döndüğünde arazisinde bir ev yapılmış bulup,mahkemelere düşebilir!
[COLOR="Black"]
Sayın cozder'in dediklerini de aynen katılıyorum. Bu konudan da daha önce bahsetmiştim. Ev yapmayı düşündüğünüz arazi ya da bahçede mümkünse geceli gündüzlü bir kaç gün hatta daha fazla zaman geçirin. Gündüz gözü ile gördüğünüz yerin gece olunca avantajları ve dezavantajlarını mutlaka görmelisiniz. Eğer bir yerleşime yakınsa ya da içindeyse (köy, nahiye, ilçe, mezra vs.) insanlarıyla ilişki kurup tanımaya çalışın. Bahçenizde ya da arazinizde o yörenin insanına yevmiye karşılığı bir iki iş yaptırın. Alış-verişi görün. Benim tavsiyem eğer şehir içinde yaşamış belli bir yaşam kültürüne sahip insanlar olarak yöre insanı ile çok fazla ilişkiye girmeyin, yakınlaşmayın derim. Bilmem ne bey ya da bilmem ne hanım olarak kalın. İçinde olduğum ve şu anda yaşadığım için söylüyorum, kesinlikle bu tür ilişkiden hem siz memnun olursunuz hem de onlar.
Küçük bir hatırlatma daha, bahçe, arazi vs. alacaklara söylüyorum, mümkünse kendi suyunuz olsun. Taşıma suyu ile değirmen dönmüyor. Herşey tamam su yoksa bahçeniz ya da yaşam alanınız bir hiçtir bu kuraklıkta...
selamlar
Aziz FAYDA
|