View Single Post
Eski 04-07-2009, 18:14   #16
palmizm
Yeni Üye
 
palmizm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: Izmir
Mesajlar: 10
Palmiye Kırmızı Böceği - (Rhynchophorus ferrugineus)
Kırmızı palmiye böceği henüz kesin çözümü getirilememiş bir sorundur. Üreticiler zararlarını azaltmak maksadıyla iki çeşit korunma ve mücadele yönteminden önemle bahsetmektedirler. Bunlardan birincisi;
İMHA;
İmha kırmızı palmiye böceğinden zarar gören ağacın, diğer sağlıklı ağaçlardan mümkünse uzakta, mümkün değilse de fazla vakit kaybetmeden gövdesinin ve dallarının tamamen yakılmasıdır. Böylece böceğin diğer sağlıklı ağaçlara geçmesi engellenmeye çalışılır. Ancak kesin çözüm elbette henüz yoktur.
Diğer mücadele aracı ise ziraatte başka mücadelelerde de kullanılşan feromon tuzağıdır.
FEROMON TUZAKLARI;
Böceklerin aralarındaki kimyasal iletişim maddesidir. Özellikle çiftleşme zamanlarında bu kimyasak salgı sayesinde eşlerini bulabilmektedirler. İşte bu feromon denilen maddenin kapsüllere emdirilip tuzakların içerisine konulmasıyla içeri giren böcek çıkamayacaktır böylece çiftleşme zamanında pekçok zararlı imha edilebilir. Feromon tuzakları ağaç diplerine konulabilecekleri gibi ülkemizde çalınmaması açısından ağaçlara 1-2 metre yükseklikten sallanacak şekilde bağlanmaktadır. Feromon tuzakları da palmiye böceğiyle mücadelede en etkili yol olmasa da kısmen fayda sağlamaktadır.
Feromon tuzaklarının fiyatları ise kalitesine ve markasına göre, adedi maksimum 10ytl olduğu gözlemlenmiştir. İnternet üzerinden satışları fazlaca yapılmaktadır.
Daha detaylı bilgi için tarım bakanlığının web sayfası ziyaret edilebilir.
Palmiye

palmizm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön