Kendi Siteme Ait Tohumun Yapısını Anlatan Resim
Avokado suda kürdanla çimlendirme teknigine başlamadan önce temin ettiginiz tohumun gevrek olması gerekmektedir. En önemlisi çimlendirme teknigi için avokado tohumunuzu bardağa kürdanla sabitlemeden önce mutlaka tohumun üst kabuk ( Zarını ) dikkatlice fazla soymadan soymak gerekmektedir. Bilginiz üzere Ayva meyvesi bıcakla ortadan kesildikten bir süre sonra karamaktadır.
Avokado tohumuda tohum taslak zarının üstünden sürgünün çıkmasını kolaylaştıracak zarın biraz acılması sebebiyle havayla temas etmektedir. Tohumunuzun çürümediği sürece tedirgin olmanıza gerek yoktur. Yanlız önemli bir konuyu arz etmek gerek şimdi tohumun üst zarını biraz aldınız. Tohumunuzun üst et kısmı karardı ve siz avokado sever dostumuz eyvah tohumumdan filiz çıkmama endişesine kapıldınız. Durum böyleyken bir bilgi vereyim asla tohumunuzun üst et kararmasının ardından tohumunuzun üstünden bir kürdan veya bir aletle kurcalamayınız.
Tohumunuzun üst filizlenme boğumunu biraz acmak için deforme ederseniz tohumunuzun üst filizin cıkacagı et kısım kuruyarak tohumunuzun filizlenmesini zorlaştırır. Birde tohumun en alt kısmının zar pulu kazıdınız iyi köklensin diye tohumun et kısmına zarar vermeden burda bilmeniz gereken bazen tohum kılıf zar derisi bardagın altından şişerek tohumunuzun dış deri zarı deforme olması sonucu tohumunuz ikiye yarıla bilir. Bunu önlemek için tohumunuzu bardaktan elinize alıp tohumunuzu ortadan hafifce parmagınızın arasında bastırmak ve tohumun zarında toplanan suyu akıtmaktır.
Baktınız tohumunuza bu işlemi yapmada geçikmişsiniz tohumunuzun üzerine dikkatlice paket lastigi geçirip tohumunuzun ikiye parcalanıp ölmesine engel olmuş olursunuz. Tohumunuzun üst kısmının siyahlaşıp filizlenmesinde zorluk yaşamak istemiyorsanız. Tohumunuzu ılık su hazırlayıp ılık suda çimlendirmeyi deneyin ve suyu kendiniz belirlediğiniz aralıkla ılık suyla değiştirip suyun oksijen değerini kaybetmemesini önlemiş olursunuz.