Arkadaşlar aklıma takılan bir soru var. Hemen belirteyim balkonuma bu sene diktiğim bir sultani üzüm fidesinden başka üzüm yetiştiriciliği ile hiçbir alakam yok. Yani saçma bir soru soruyor olabilirim.
Benim gördüğüm tüm bağlarda üzümler "kütük" halinde. Bunlar herhalde düzenli budanıyor. "Asma"ya ancak evlerin bahçelerinde rastlıyorum. İşte merak ettiğim bunun niçin böyle olduğu...
Bizim Türkçe'deki "tarım" ve "turfanda" kelimelerinin çıkış noktası olan Doğu Türkistan'ın Tarım Havzasındaki (Tarım Basın) Turfan bölgesinde Üzüm Vadisi ismiyle anılan bir yer var. Aşağıda resimlerini göreceğiniz üzere burada yetiştiricilik tamamen asmalarda yapılıyor.
Kısacası, bağ neden budanır? Doğu Türkistandakiler niye budamıyorlar?