Sayın Külhaşoğlu ;
İlk başta olaya ticari olarak bakıyordum, fakat sonra işler değişti,Mavi ladinler, göknarlar,karaçamlar, himalaya sedirleri, ıhlamurlar,toros sedirleri, atlas sedirleri , aşılı mavi ladinler derken işin ticari kısmı sonraları pek aklınıza gelmiyor, onların büyüme evrelerini izlemek, onlarla tek tek ilgilenmek , özellikle agaclar.net sitesi de bu duygularımın değişmesinde etkili oldu. Orman mühendisi büyüklerimden ve bu işle uğraşan köylü arkadaşlardan öğrendiklerimi sizlerle veya internetten bana ulaşan kişilerle paylaşmak bana daha çok haz vermeye başladı. Çoğu kişilikli dürüst güzel insanlarla tanıştım fidan ve bakımı konusundaki bilgi alışverişi sayesinde..
Bazen tepkilerde aldım , neden insanlara bu işin inceliklerini öğretiyorsun diye (özellikle aşılı mavi ladin konusunda )
Hoopsi konusuna gelince bana göre tohumdan üretim mavi ladin her zaman
değerini koruyacaktır.15 yıl sonra renk atma olayına pek inanmıyorum,size buna örnek olarak 25 yıllık bir mavi ladinin fotoğrafını ekleyeceğim haftaya bulunduğu yerde rakım 200 , ama büyüme evresi için rakım şarttır ,Boylu bir mavi ladinde hangi rakımda olursa olsun gerekli gübreleme ve bakımla rengini kolay kolay değiştirmez bu benim fikrimdir.
|