View Single Post
Eski 27-06-2009, 12:50   #897
Kudret Tezel
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Sevgili soilless. Pazartesi günü bir iş için denizliye gittim. Salı veya çarşamba dönmeyi planlarken işlerin biraz uzaması dolayısıyla bugün saat 10,00 sularında evime gelebildim.Tabiiki öce balkona çıktım ,sağolsun eşim talimatlara uygun kontrolleri yapmış ve inanın aradan geçen 4,5 günlük bir zaman sürecinde inanamıyacağım gelişmeler olmuş. yakın takipte insan fark edemiyor. ama 4,5 günlük bir aradan sonra gelişmeleri hemen hissediyorsunuz.
Paylaşımlarınız için teşekkürler.bilinçli günü gününe bir takip.hakikaten çok güzel.
işte sevgili arkadaşlarım, bu işi geliştirebilmek,gerek amatöre gerekse profesyönele yardımcı olabilmek için yaptığımız çalışmaları paylaşmak zorundayız.Sevgili arkadaşımız soilless gözlemlerini paylaşmış çok çok teşekkür edereiz.Bundan sonraki dönemlerde daha başarılı çalışmalar yapacağından eminim.
Gelelim işin bir başka teknik boyutuna her bitki için ayrı ayrı eriyikmi hazırlıyacağız.
Evet arkadaşlar.bu işi bilinçli yapacaksak her bitkinin isteklerini dikkata almak zorundayız . Ama farklıtopraksız kültürlerde her bitkinin yetişebileceği besin eriyiği fopmülleride var.
Mesela sayın prof Dr Ayten Sevgican ın kitabından vereyim.
N =150
P=55
K=175
CA=105
Mg=90
S=125
B= 0,008
Fe=1
Mn=0,36
Zn= 0,046
Cu=0,026
Mo= 0,001
Evet bu besin eriyiğinde bütün sebzeler yetişebilir ,sağlıklı büyüye bilirler ama bu salkım salkım domatesler, koca koca patlıcanlar ,biberler verir manasında algılanmamalıdır.Ozaman bir tek besin eriyiği hazırlanır her yetiştirici cinse bağlı olarak 3 aşağı 5 yukarı ayni verimi alırdı. Oysa şöyle bir gezinirseniz sadece domates için belki 100 değişik formül bulabilirsiniz. Topraksız tarımın en büyük özeliğide her bitkiye ayrı ayrı eriyik hazırlama imkanı tanınasıdır. En iyisi en verimlisi her bitkiye istediği oranlarda besin vermektir.
Sevgili soilless in gözlemlerinden anladığım kadarıyla yaprak bitinin yeni görüldüğü evrede konuçlandığı yaprakları keserek bitkiden uzaklaştırılması iyi netice vermiş, sevindim.
Demekki bitkiyi sık sık kontrol edip başından tedbir almak çok önemli.Hastalık **** zararlılar sardıktan sonra mücadelesi bayağı zorlaşıyor.
Herkese bol bereketli hasadlar dilerim.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön