Alıntı:
Kündekarinin kelime anlamı ince marangozluk işi, kıymetli ağaçların işlenmesi ve kavramak anlamına gelmektedir.
Kündekari sanatının ilk örneklerine 12.yy’da Halep, Mısır ve Anadolu’da rastlanır. Bu teknik daha sonra Selçuklular ve Osmanlılar tarafından geliştirilmiştir.
Kündekari sanatının iki çeşidi vardır. Bunlar; hakiki kündekari ve taklit kündekari sanatıdır. Taklit kündekari sanatının da birçok çeşidi vardır. Kündekari sanatının estetiği ve sağlamlığı için birçok geçme tekniği kullanılmıştır. Bugüne kadar gelen tarihi eserler bu geçme teknikleri sayesinde orjinalliğini kaybetmemişlerdir.
Kündekari sanatında göze hitabet de çok önemlidir. Bunun için çeşitli yerli ve yabancı ağaçlar kullanılmıştır. Bu ağaçların özgül ağırlıkları ve nem dereceleri birbirinden farklı olduğu için kurutma işlemlerine tabi tutulurlar.
Kündekari tekniğinin uygulanması için çeşitli rendelerden faydalanılmıştır. Kündekari sanatı suyun ve havanın etkisine karşı çeşitli dayanım özelliği göstermiştir. Kündekari ile yapılan eserleri güzelleştirmek için çeşitli üstyüzey işlemleri uygulanmıştır. Tarihi mekanlara baktığımız da güzel kündekari örneklerini kolayca görebiliriz.
|
kaynak
http://www.vgm.gov.tr
Sahte kündekari tekniğinde ahşap parçası
Demek tekniğin tam uygulanmadığı bir yöntem de var...