View Single Post
Eski 26-06-2009, 10:59   #982
Dogasever
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Bitkilerin büyüme potansiyeli

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Sn.Oğuz bey,

yukarıdaki verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Evet yararlı bilgiler.

Ancak bir sorun var.

Kök çürüklüğü hastalığı,
Kök uru hastalığı,
Kök kanseri,
Solgunluk hastalığı.
Köke zarar veren tüm mantarlar, virüsler,bakteriler vb.

Topraktaki tüm bu zararlıların var olup olmadığını bilmeden, varmış gibi düşünerek ben sizin ürünlerinizi niye kullanayım?

Var olduğunu bilmediğim hastalık için niye masrafa gireyim?

Sonra, siz üçretsiz toprak tahlili yapacağınızı söylüyorsunuz. Çok sağolun.
Ancak toprak tahlili, bitki için eksik olan besin maddelerini tespit ediyor.

Toprak tahlili ile yukarıda adı geçen zararlılar tespit edilmiyor ki.

Bu doktorun hastasına şeker hastalığı ile bir sürü bilgi verip, 'bak siz şeker hastası olabilirsiniz' (belki olmayacak) diye ilaç vermesine benziyor.

Saygılar

(Kesin bir açık bulacağım)
Halil Bey selamlar
Bu konu başlığı altında Oğuz Bey gerekli yanıtları verdiği için ben pek yazmaya çalışmıyordum. Ancak, yazınız, biyolojik mücadeleye karşı direnen çiftçiler arasında o kadar yaygın bir karşı görüşü ifade ediyor ki kendimi tutamadım. Sakın yanlış anlamayın Bionem ile yakından uzaktan ilgim yoktur. Biz Etkin Mikroorganizmalar (EM, Yararlı Mikroorganizmalar) tedarik ediyoruz. Ben Bionemi de aynı gruba sokuyorum.

Gelelim mesajınızın yanıtına:Bitkilerin büyüme potansiyelleri çok yüksektir. Aslında çevre koşulları izin verse, bir bitki şu anda sahip olduğu büyüme ve gelişmenin kat kat üzerine çıkabilir. Peki neden bu büyüme, gelişme potansiyelini bitki sonuna kadar kullanamıyor? Cevabı yukarda: Çevre koşulları! Yani, ortamdaki bitkinin büyümesini engelleyen herşey. Bunların içinde en önemlisi ise, toprağın kendisi! Bir başka deyişle, topraklar yıllardır kimyasal tarım yüzünden bitkinin büyüme kapasitesini destekleme yeteneğini o derece kaybetmiş ki sanki bitkilerin büyüme potansiyellerini engeller hale gelmiş diyebiliriz. Topraktaki mikroorganizmaların yaklaşık %10-15'i yararlı, yine %10-15'i zararlı ve büyük bir kısmı (yaklaşık %70-80'i) fırsatçı mikroorganizmalardan oluşmaktadır. Fırsatçı mikroorganizmalar ilginçtir. Eğer ortamda yararlılar hakimse, yararlı gibi; zararlılar hakimse, zararlı gibi davranmaktadırlar! Şu anda topraklarımızın büyük bir bölümünde, patojenlerin varlığından ötürü, fırsatçı mikroorganizmalar da patojen gibi davranmaktadır. Bu yüzden, bunun toplam sonucu olarak, topraklarımız bitkilerin büyüme potansiyelinin baskılanması etkisinin altındadır. Bu durumu tersine çevirmek içinse az miktarlarda da olsa yararlı mikroorganizmaların çeşitli şekillerde toprağa ilave edilmesi yeterli olacaktır. Denge bu defa yararlılar lehine dönecek ve fırsatçı mikroorganizmalarında desteklemesiyle, topraklarımız, yararlıların baskın olduğu, bir başka deyişle, bitkilerin büyüme potansiyellerini kullanmalarına azami düzeyde izin verecek duruma gelebilecektir. O yüzden, Oğuz Bey'i dinlemenizi salık veririm. Saygılar.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön