merhaba arkadaşlar.
üç tane biber fidem vardı. epey bekledim. bir sürü yaprak açtılar ama bir türlü çiçeklenmediler. sonra yaprakların tamamı hastalandı. baktım bitki ölüyor, ben de aldım elime makası, "ya yaşarsın, ya ölü" diyip, özür dileye dileye hastalıklı yaprakları (ki tüm yapraklar oluyor) tek tek kırptım. 3 tek sap kaldılar. şimdi ise hepsinin tepesinde toplam 10-12 yaprak var ama hepsinin ortasında 7-8 tomurcuk var. gelip gidip bakıyorum ne zaman açacaklar diye

. ya makası tehtid gibi algıladılar, ya da çok özür diledim, "bu bizi seviyor" diyip beni üzmediler, bilmiyorum.
her sene reyhan alırım, yapraklarını salataya doğramak için. geçen senekini "amanın canım benim, kocaman ol, seni yiyecem" diye sevdim, çiçek 1 ayda kurudu gitti

. şimdikilere, onları yiyeceğime dair bir şey söylemiyorum, sadece seviyorum, arada da lazım olduğu kadar yapraklarını kırpıyorum, kocaman oldular. demekki, herşeyi bilmeleri gerekmiyormuş

.
aynı tip saksı ve aynı toprağa ekili, aynı pencerenin dibinde 4 tane sedum tipi sukulentim vardı. iki tanesi böceklenince onların dibine kükürt attım. kükürtlü olanlar daha hızlı bir şekilde geliştiler ve çiçeklendiler. diğer ikisi ise güdük kaldı

. deney gruplarına bakarak, anlamadığımbir biçimde, kükürtün bu gruba faydalı olabileceği sonucunu çıkarttım.
bu da annemin tavsiyesi: östrojen içerikli haplar (doğum kontrol hapları) 1 tanesi ezilip 2 lt. suya karıştırılıyor ve çiçek bununla azar azar sulanırsa, çiçeklenirmiş. güdük kalan 2 sukulentimden biri üzerinde deniyorum. henüz bir hareketlilik yok. işe yararsa, bilgilendiririm. ancak nilüferimin kovasının içine bir tableti ezip attım, canavar gibi yaprak veriyor, çiçekden haber yok daha

.
kıssadan hisse