Sevgili limon, rahmetli annem bahçedeki ıhlamuru çiçek yaprağı ile beraber toplar, kilere serdiği gazete üzerinde git, gel çevire çevire kuruturdu. Daha sonra da bez torbada muhafaza eder, kışın da boğazımız ağrıdıkça bize demler, içirirdi.
Sakın yıkama siyahlaşır.
Taze de demlenir. Demlenince uçuk sarı bir rengi olur, biraz bekletir de sonra üzerine soğuk su ilave eder, tekrar kaynatırsan, rengi biraz daha koyulaşır. Ama uçuk sarı hali genelde tercih edilir.
Dışarıda da kurutabilirsin, güneş görmeden kurursa rengini muhafaza eder, nasıl naneleri gölgede kurutuyoruz, aynen onun gibi.
Annem tozlanmasın diye kilerde kuruturdu.
Bahsettiğin sarı böcekler, kanatlı sarı kahverengi ise, dışarıda tut, elinle karıştırdıkça uçar.
|