sayın kudret tezel,
verdiğiniz emekler için gerçekten teşekkürler. ben ticari olarak yapan olmasa da dikey düzenekte çilek serası kurmayı düşünüyorum, sosis kültürü de denen sistemde coco peat kullanarak yaklaşık 70 000 çilek fidesiyle çalışıcam. 600 gr ile 1000 gr fide başına ürün alabilirsem kapasiteyi kademeli olarak 4000 m2 'ye çıkarıcam. ancak biraz büyük bir yatırım sayılacağı için en önemli konu olan besin konusunda size de danışmak istedim. bu konuda fikirlerinizi paylaşabilirmisiniz. ya da beni bu konuda güvenebileceğimiz mercilere yönlendirebilir misiniz...ayrıca çilekle uğraşan arkadaşlar için; çilekte perlitten çok coco peat kullanılmasının verimde etkili olduğunu ve 7-8 yıl kullanılabileceği bilgisini edindim, ayrıca görüştüğüm firmadan aldığım rakamlara göre perlitten daha ucuza geliyor, duyrulur.
kudret bey bizim burası (atça, sultanhisar) türkiyede çilek üretiminin önemli merkezlerinden birisi, tabi akdenizdeki bir kaç merkezi saymazsak. ancak maalesef çileğin kendine has eski aroma koku ve lezzetini artık çok nadir bulabiliyoruz. eskiden yarım kilo çilek eve gelirken apartmandan kokusu epey bi süre çıkmazdı evi de boyardı. şimdiyse çileğin dibine kadar da girsek maalesef o kokuyu alamıyoruz.
benim de hayalim böyle bir sistemde eski doğallığıyla çilek üretebilmek.gerçekleştirmek için epeydir hesapları olgunlaştırmaya çalışıyoruz. besin konusunda size de danışmak istedim. şimdiden teşekkürler.
|