Dilaver Bey Diversifolia için çok teşekkür ederim. Sizin elinizde kökleneceğinden emindim zaten
Yukarıda belirttiğiniz fikirlere ben de katılıyorum. Elimizdeki türlerin detaylarını keşfedip buna göre çok verimli bir döküman oluşturmuş oluruz. Elimizde var olan hoya türlerini değiştirme yoluyla ekonomik ve güvenli bir yöntemle çoğaltabiliriz. Köklendirme ve yetiştirme aşamasında yaptığımız değişik uygulamaları ve sonuçlarını paylaşarak, her birimiz ayrı ayrı keşif yapma çabasına girmemiş oluruz.
Hemen bunların akabinde bir iki deneyimimi de aktarmak istiyorum. Hoya Linearis çeliğinden dört çelik çıkmıştı. Bunların ikisini suda ikisini de toprakta köklendirmeye bıraktım. (Bu çeliklerin birisi sizin) Kısa bir zaman zarfında sudakiler köklendi ve hemen onları da toprağa aktardım. Direkt toprağa diktiklerimde henüz bir hareket yokken, suda köklendirdiğim linearis ilk yaprak çiftlerini büyüttü ve ikinci çift yapraklar gelişmelerine devam ediyor.
Hoya Lacunosa hakkında sık sık arkadaşlardan pamuklu bit olduğu uyarısı üzerine her gün büyüteçle yeni sürgünleri ve yaprak altlarını inceliyordum. Yeni sürgünlerde iki tane bembeyaz canlılar buldum yaprak biti mi pamuklu bit mi ayrımına varamadım ama ikisini de yokettim. Bu bilgi lacunosamı gözlem altında tutarak önlem almamı sağladı.
Hoya Haraku ve Carnosada yapraksız çeliklerin köklenerek sağlıklı sürgünler ve yapraklar verdiğini de saptamış bulunmaktayım.
Bu bilgiler hoyaseverler için önemli. Özellikle tarih ve bölge-il belirtilerek deneyimlerimizi ve sonuçlarını paylaşmamız başarı yüzdemizi de arttırır.