View Single Post
Eski 23-06-2009, 23:11   #896
soilless
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-03-2009
Herkese merhaba,

Bu sene ilk kez denediğim topraksız tarım ile ilgili yaklaşık 7 haftalık deneyimimin ve gözlemlerimin sonuçları;

Domateslerin 1 tanesi salkım çeri, diğer 8 tanesi sırık.

2 adet durgun su sisteminde 4 adet domates, bir salatalık, bir biber bir patlıcan. Geçen hafta domateslerin aşırı büyümesi nedeniyle salatalık, biber ve patlıcan için 1 adet daha durgun su sistemi kurmak zorunda kaldım.

1 salatalık, bir biber, bir patlıcan ve diğer domatesler torf+kum karışımında saksılarda.

Torf+kum içindeki salatalık boyu, durgun su sistemindekine göre 2 kat. Meyve daha fazla ancak durgun sudaki salatalık çok erkenci meyve verdi. Her ikisinden de aldığım meyveleri 6 farklı kişinin görüşlerine sundum. Sonuç, harika!!!! Çocukluğumuzun bahçe salatalığı kokusu ve tadı olduğunu ayrı ayrı söylediler.

Domateslerin hepsi yaklaşık 1.50 -1.60 m. Meyve ve gövde kalınlığı açısından durgun su sisteminin belirgin bir artısı var. (torf+kum karışımına manuel sulamada yaptığım gecikmeler etkili oldu mu bilemiyorum) Domatesler büyüdükçe çiçek bolluğu ve sayısı hızla artıyor.

Biber; durgun sudaki domateslerle aynı sistemde mücadele edemedi. sanırım kök uzunluğu yeterli olmadığından beslenmesi zayıf kaldı. Bu nedenle yeni, domates olmayan sisteme aldım. Torf+kum karışımındaki biber; 2 domates, bir salatalığın arasında sıkışıp kaldığı için sanırım o da yeterince (beklediğim kadar) gelişemedi.

Durgun su daki patlıcana bu sistem yaramadı. sebebini bilemiyorum ancak sanırım o da kök uzunluğu yetersizliği nedeniyle maalesef kaybettik. Torf+kum karışımındaki patlıcanın gelişimi çok güzel.

Domateslere (ilk başta acemilikle kaçırdıklarım nedeniyle 3 domates 2-3 gövdeli) koltuk alma budaması yaptım. Bence sonuç çok iyi. Geçen Cuma itibariyle misket ile yumruk büyüklüğünde yaklaşık 100 e yakın meyve saydım. Çiçekler hariç. Tabi bunun 1/2 si salkım çerinin

Tüm fidelerde aynı besin eriyiğini kullanıyorum. Bu konuda Kudret abimizin ve Enver beyin yorumunu merak ediyorum. Özellikle biber, salatalık ve patlıcan için ayrı ayrı hazırlanmış besin eriyikleri gelişimlerini çok etkiler mi?

Hafta sonu 5 minik MOR domates fidesi yeni saksılarda yerini aldı. Diğerlerinin yanında bebek gibi kaldılar)) Hakikaten gövdelerinin yarısı mor renkte. Merakla bekliyorum sonucu.

Daha önce resimlerini eklediğim yapraktaki hastalık ve sanırım yaprak biti olan canlının bulunduğu yaprağı kesip aldım. Yaklaşık 2-3 hafta olmasına rağmen diğer yapraklarda benzer bir hastalık ya da canlı gözlemlemedim. Yalnız salatalıklarımda öğrendiğim kadarı ile mozaik virüsü var. Ancak ilaç kullanmadım. Meyvede yarışmaya devam ediyorlar)

Sonuç, bahçede yetiştiren arkadaşlarla paylaştığım gözlemlere göre; sonuç inanılmaz farklı. Tecrübesizliklerim, zaman zaman aksatmalarıma rağmen yaklaşık 7 haftada boy ve meyvede bahçeye göre fark çok çok fazla.

Herkese bol yeşilli-kırmızılı hasatlar.

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön