23-06-2009, 14:40
|
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-08-2004
|
Anlatan : Enver Gediz
-Enver bey siz, Tarzan'ın en yakın dostuydunuz. Tarzan itfaiyeye girmeden önce yaşamı nasıldı?- Çok çalışırdı.
- O zamanlar manisa nasıl durumdaydı?
- Kurtuluş Savaşı'nda yanmış olan kentin enkazı kaldırılıyordu. O günler için Manisa'nın imarı önemliydi.
- Tarzan'ın yeşile tutkusu nasıl başladı?
- Dağlarda yanmayan yerler yemyeşildi. Tarzan yeşili gördükçe, yeşile karşı tutkusu artıyordu. Bana da: "Bu yollar temizlensin, yolların kenarlarına ağaç dikeceğim." derdi.
- Ne zaman Belediyeye girdi?
- Ağaç dikmeye başladığı zaman.
- Ağacı nasıl dikerdi?
- Yangın olmadığı zamanlar Tarzan çukurlar açardı. Bu çukurlara dağlardan, köylerden getirdiği fidanları dikerdi. Diktiği fidanlar hemen tutardı. Halkta şöyle bir inanç vardı. Tarzan kuru bir dal ekse, bu kuru dal yeşerir, ağaç olurdu. Onun eli öyle sihirli ki ne dikse tutar derlerdi.
- Elinde sihir var mıydı?
- Elinde sihir yoktu ama, yüreğinde ağaç sevgisi vardı. Bu sevgiden dolayı çok ağaç dikerdi. Baa da şöyle söylerdi: "Ağaç dikmek çok kolay ama ağaca bakmak zordur. Ağaçları çocuk gibi büyütmek gerekir. Bu nedenle çocuk ve ağaçları çok seviyorum."
- Tarzan nasıl sembolleşti?
- Diktiği fidanlar ağaç oldukça Tarzan yeşilin sembolü olmaya başladı.
- Enver Bey, Tarzan ilk günlerde çıplak mıydı?
- Hayır ilk günler üzerinde atlet vardı. Daha sonraları atletini çıkardı.
- Peki daha sonraları ne oldu?
- Çalışkanlığı ile halkta sevgi uyandırmaya başladı. Tarzan büyüklere karşı hürmetkardı. Kadınlardan daima uzak dururdu.
- Nerede yemek yerdi?
- Dede'nin lokantasında.
- Dede kimdi?
- Dede'nin adı Niyazi idi. Kendisi Bektaşiydi. Tarzan'a üç öğün yemek yedirirdi. Tarzan da ona su taşırdı.
- Tarzan maaşını ne yapardı?
- Çok cüz'i maaş alırdı. Aldığı parayı yoksullara dağıtırdı. Çocuklara şeker alırdı.
- Dağdan Tarzan nasıl inerdi?
- Tarzan saat on iki de top atardı. Iki dakikada dağdan şehire inerdi.
Dağdan inişini kadınlar, çocuklar büyük bir hayranlıkla izlerlerdi.
- Ölümü nasıl oldu?
- Yol yapımı için ağaçlar kesildi. O, ağaçlar kesildikçe kahroldu. Ölümü bu yüzden oldu.
- Peki Enver Gediz'de ağaç sevgisi nasıl başladı?
- Tarzan her gün yanıma gelirdi. Yetişen ağaçlardan konuşurduk.
- Bir gün bana: "sen iki yüz dönümlük bir yer al. Orada orman yetiştirelim." demişti.
- Yeşil Manisa adı nasıl meydana geldi?
- Fidanlar büyüdükçe ağaç olmaya başladı. Manisa yemyeşil oldu. Tarzan durmadan yeşile yeşil kattı. Baktığı ağaçlar çok güzel oldu. Manisa cennete döndü. Sulama imkanları çoğalınca Tarzan çok fidan dikmeye başladı. Daha sonra da o Yeşil Manisa isminin sembolü olarak anılmaya başladı.
- Bu ağaçları kim kesti?
- Mateessüf daha sonra başa geçen bütün belediye başkanları, yol yapacağız diye Tarzan'ın diktiği, yetiştirdiği bütün ağaçları kesmeye başladılar. O zamanlar ağaca yapılan düşmanlığı, kendisine yapılan düşmanlık olarak görürdü. Gittikçe üzüntüsü artıyordu. Bana gelirdi:
" Bak bir teneke benzin otuz beş kuruştu. Belediyeye seninle giderdik. Bir teneke benzini de yanımızda götürürdük. İtfaiye kumandanım arazözü vermediğinde sen, belediye başkanından izin isterdin, arazözü alıp, ağaçları sulardık. Fakat şu ağaç katliamı ne oluyor? Bir yol açılacaksa, oradaki ağaçları düşünmek, kurtarmak gerekir. Her bahanede ağaçları keserseniz, benim ağaçlarımı biliçsizce budama devam ederse ben yaşayamam. Bu ağaçları kesenler benim en büyük düşmanım olur. Benim adetim değildir, bir insana birşey yapmak. Küfür dahi etmem. Yalnız bizim yerlerde işe yaramayan insanlara "haşlak" denilir. Ben bunları "haşlaklıkla" suçlarım." Demişti.
|
|
|