View Single Post
Eski 23-06-2009, 13:57   #4
Müjgan
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2004
TARZAN'LA İLGİLİ YAPILAN RÖPORTAJLAR

Anlatan: Erdoğan Karaöz

-Erdoğan bey Tarzan'ın kulübesini anlatır mısınız?

-Odası tek kapılı, bir yatağın sığabileceği büyüklükte, taştan bir odaydı.
Penceresi yoktu. Kapıyı iyi açmazsanız, içeriyi görmek mümkün olmuyor.

Kulübesine kimseyi almazdı. Başkaları geldiği zaman o kulübeden uzaklaşırdı. Samimi bulduğu kişileri kulübesine alırdı. Odasında tahtadan bir divan, onun altında da büyükçe bir sandık vardı. Bu sandığın içinde, topladığı mecmuaları, gazeteleri, kendince sır olarak kabul ettiği mektupları saklardı.

Bizim evin Tarzan'a yakın oluşundan dolayı, onun yanına ben çok sık giderdim. Onun kitaplarını, dergilerini okurduk. Kız Enstitüsü'nde okuyan kızlar, Tarzan'a aşk mektupları yazmışlar, bu mektupları okurduk.

- Bu mektuplarda neler yazılıydı?

Tarzan'ın gücünden, kuvvetli olduğundan, yakışıklı olduğundan dolayı, ona hayranlık duyduklarını, evlenme teklif ederse, hemen kabul edeceklerini yazan mektuplardı. Ben bu mektupları okudukça Tarzan çok mutlu olurdu. Gençliğinde o da böyle şeyler yaptığını dile getirirdi.
  • Tarzan her zaman başkalarından daha farklı olduğunu belirtirdi. Örneğin yolda yürürken önde yürüyecek, bir yere gidilirse en az yorulan o olacak. Dağın tepesine önce çıkacak. Poz verir güçlü olduğunu gösterirdi.
  • Güçlü müydü?
  • Gençliğinde çok güçlüydü, dayanıklı bir kişiydi.
  • Nerde yatardı?
  • İlk zamanlar altına ve üstüne gazete alarak yatardı. Bu durum uzun yıllar sürdü.
  • Tarzan soğuk günlerde sobasında kağıt veya dal yakardı. Tarzan yaşlandıkça, güç olarak düşmeye başladı. Dağcılık klübü, Tarzan'a bir uyku tulumu verdi. Verirken de şöyle denildi:
    "sen bu uyku tulumunda yatmayacaksın. Misafirlerin geldiğinde onlara verirsin. Onlar uyku tulumunda yatarken sen de çimenlerde yatarsın."
  • Böyle söylemesydik Tarzan uyku tulumunu almazdı.
  • Uyku tulumunu kullandı mı?
  • Bir pazar günü yanına gitiğimde, uyku tulumunu divanın üstünde gördüm. Tulum eskimiş durumdaydı. Demek ki onun içinde yatıyordu.
  • Topu ne zaman atardı?
  • Her gün saat on iki de atardı. Birkaç kere ben de ateşlemiştim. Manisa'nın geçmişinde öğle tatilleri, mutlaka öğle topuyla belirtilirdi. Bir de iftar topla açılırdı.
  • Topu neye göre ayarlardı?
  • Köstekli bir saatı vardı, zamanı ona göre ayarlardı.
  • İstiklal madalyası var mıydı?
  • Vardı. Beratı da. Bir gün madalyasının kulpu kopmuştu, kulpunu ben yaptırmıştım.
  • Bir de şunu söylemek istiyorum. Tarzan gerçekçi bir insandı. Milliyetçiydi.
  • Bize öğütler verirdi, iyi insan olmamızı isterdi. Mekan ayırmadan, insanları seviniz... derdi. Bana da bazen şunu söylerdi:
    "Benim söylediklerimin bazıları yalan. Yalan söylememin nedeni, insanlar benden olağan üstü şeyler istiyorlar. Onları üzmemek için, olağan üstü şeyler anlatıyorum."
  • Olağan üstü neler yapardı?
  • Size bir olayı anlatmak istiyorum. Eğridir Dağ Okulu'na dağcılık kursu için gitmiştik. O yıllarda, o yörenin insanları, buralara göre daha mutassıptı. Tarzan'a ziyarete geliyorlardı. O'na:
  • Seb şıh mısın? Öyle söylüyorlar...
  • "Ben şıhım" diye cevap verirdi.
    Bunu duyan ilçe halkı özellikle, genç kızlar Tarzan'ın yanına gelerek onun duasını alırlardı. Kızlar, Tarzan'a başlarına el sürmesini isterlerdi.
  • O ne yapardı?
  • Başlarını okşardı.

Düzenleyen Müjgan : 23-06-2009 saat 14:42
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön