Dün sabah erkenden ilaçlı kepek yumrularını topladım. Çok karınca var, onların taşıdıkları da olmuştur muhakkak ama 3 tane Danaburnu ölüsü gördüm-topladım, 2 gündür sebze fideleri kesilmiyor, işe yaradı sanırım.
Marullar tohuma kaçmadan bu sabah toplandı. Geçen hafta 1 kg kadar topladığımız fasulyeler bir haftada yeniden toplanacak büyüklüğe geldiler. Biber fidelerim henüz küçük oldukları halde üzerlerinde biberler oluşmaya başladı. Domateste geç kaldığımdan onun için biraz daha beklemem gerekecek.
Kabakların üzerinde çok sebze olduğundan sanıyorum geç büyüyorlar. Geçen yıllarda ufacık gördüğüm sebze 2 günde toplanacak büyüklüğe gelirdi, bunlar bir haftadır hemen hemen aynı büyüklükteler. Üzerinde çok olduğundan bitki ancak besleyebiliyor sanıyorum.
Çilekler tamamen bitti. Yediverenlerde tek tük yeşil çilekler var.
Salatalıkları da kabak gibi sardırmadan yerde bıraksak, hatta bir kaç boğumunu toprağa gömsek nasıl olur? 3 yıllık tecrübelerimde sırığa sardırdığımda hep şu sorunla karşılaştım. Salatalık fidelerini ilk diktiğimde bol ürün verip, kısa süre sonra bitkinin keyfi kaçmaya başlıyor, önce yaprakları sararıp bozuluyor sonra salatalıklar da sararmaya başlıyor ve bitki tamamen kuruyup gidiyor. Acaba bitkinin boyu uzadıkça aldığı besin yetersiz mi geliyor? Kabakta yapılan uygulama gibi sırığa sardırmasak, yerde bırakıp bir kaç boğumunu toprağa gömsek nasıl olur?
|