View Single Post
Eski 18-06-2009, 15:43   #910
Zeytinci
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Sn. Yalıçapkını,

Yalıçapkını İzmir simgelerinden biri idi. Ne yazık ki yalı azalınca çapkınları da İzmiri terketti Bence tekrar eski avatarınıza dönünüz.

Gemlik çeşidi zeytini ele alalım;
Verimlidir. İyi bakılırsa (su ve gübre) periyodisitesi kuvvetli değildir (her yıl ürün alınır). Büyük tac yapmaz. Yurdumuzun en iyi sofralık zeytinlerinden biridir. Meyve eti çoktur. Çekirdeğinden kolay ayrılır. Yağ oranı %30 ile batı bölgelerimizin en iyisidir. Yağından ziyade sofralık olarak meşhurdur.

Budama için tiyolar:

1-Dalları rüzgarda sallandığında bile biri diğerine sürtmemeli. Daların arasına rüzgar rahat girer. Mantari hastalıkları ve dal zedelenmeleri azalır.
Dal arasından kırlangıç ve martı uçabilmeli örneği bu amaçla söylenmiştir.

2- Ağacın boyu 3-4 metreden yüksek olmamalıdır. Bu çeşidin büyük ağaç olacağım diye dikine büyüme talebi yoktur. Kolay hasat ve zararlı mücadelesi için yükseltilmemelidir. Ayrıca su transferi uç kısımlara bu metrelerden sonra zorlaşır. Meyve beslemesi etkilenir.

3- Dal yanması muhtemel güney bölgelerimizde ağacın güneyi budanırken kuzeyine göre biraz eksik budanmalı. Kuzey taraftaki dalların yanıp kavrulmaları önlenir.

4- Var yılında aşırı meyveye yatmasını engellemeli. Meyve eksiltme amaçlı budama yapılmalı. Bu sayade ağacı var yılında fazla yormayıp ertesi yıl da ürün alınması temin edilir. Düzenli miktarda ürün alma pazarlama ve ağacı yormama açısından önemlidir.

5- Unutmamalı ki yapraklar önemlidir. Yaprak demek (fotosentez) beslenmektir ve kök gelişimidir. Bu sebeple yaprağı azaltacak tarz budamalardan kaçınılmalıdır. Ağacın besleyebileceği kadar yaprak olmalıdır.

Sizin fikirleriniz nedir?


Düzenleyen Zeytinci : 18-06-2009 saat 15:47 Neden: ilave ve düzeltme yapıldı.
Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön