View Single Post
Eski 17-06-2009, 22:17   #17
envor
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Giriş Tarihi: 05-01-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi shrub Mesajı Göster
Çiçekli bitkilerde bitkinin ilk gelişme döneminden olgunlaşma dönemine kadar 18-18-18 kullanılabilir."
Bu hangi kaynaktan alındı? Hangi bitki, yaşamının hangi evresinde acaba aynı düzeyde besin elementine ihtiyaç duyar?
Çok güzel bir soru sormuşsunuz. Bu yazının kaynağıda gübreyi satanlar olmalı.
Buralarda 18.18.18/ Dengeli gübre diye satılan bu gübre çeşiti çok sık bir şekilde kullanılıyor. Hiç bir toprak tahlilide yapılmaksızın. Seraya giriyorum bakıyorum ve çiftçiye soruyorum, hangi gübreyi kullandınız?
Cevap; Dengeli attım
Soru; Neden?
Cevap; Dengeli ya, her istediği var. (Domatesin)
Soru; Peki toprak tahlili yaptırdın mı?
Cevap; 15 senedir domates yapıyorum, hiç gerek duymadım, hemde bak süper oluyor, veriyorum dengeliyi...

Netice olarak, dengeli diye satılan vede topraktaki dengeyi yıllarca alt üst eden bu çeşit gübreler aslında fayda yerine zarar veriyor, ( bkz. minimum yasası) toprakta bulunan makro elementleri bitkimizin kullanamaması için elimizden geleni yapıyoruz. Ben kendimce bu tip yalnış uygumaları engellemeye çalışıyorum, hee, ne kadar başarıyorum orası tartışılır. Don kişotun yeldeğirmenlerine karşı savaştaki sağladığı başarı kadardır başarım

Yani sayın Delimus, kullanacağınız gübre ile topraksız tarımda mükemmelliğe ulaşmanız biraz zor, ama işi kapmak, öğrenmek içinde bu tip yalnışlarda yapmak lazım. Araştırmalarınızda mantık üzerinden değilde teknik üzerinden giderseniz daha çabuk öğreneceğinizi sanıyorum.

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön