Arkadaşlar merhabalar ben de kivi üretimini önce çelikle denedim. Çünkü köklenme kolay oluyor ve zaman kazanmak açısından cazip gelmişti. Ama çelikte yaklaşık altı ay gibi bir süre geçmesine rağmen herhangi bir gelişme olmadı bazı çelikler hala canlılığını korumakla birlikte birçoğu kurudu. Burada şunu da özellikle belirtmek isterim ki tüm koşullar üretimde yerine getirilmiştir. Fakat az da olsa çelikle üretimde ümidim var. (köklendirme hormonu kullanılmamıştır.) Buna rağmen tabiî ki kivimi kendim üretmek istediğimden tohumdan üretmeyi denedim. Elde ettiğim sonuç da ayrı bir kabullenilmişliğimi yıktı. Çünkü katlama tabi tutulması gereken kivilerin daha az çimlendiğini tespit ettim. Saksılara ektiğim tohumlardan katlama tabi tutmadıklarımda ki çimlenme oranı yüzde 90 civarında öbüründe yani katlamalıda (dolapta bekletme süresi dâhil tüm kurallara uyulmuştur.) sonuç olarak tohumla üretimin daha faydalı ve isabetli olduğu kanısındayım. Çelikle üretilen kivinin gelişiminin yavaş olduğu da ayrıca tespit edilmiştir. Bunu basit bir testle ortaya çıkarabilirsiniz. Bir fidancıya gidin ve iki ayrı üretilmiş kivi fidanının fiyat farkını sorun. Şunu söyleyecektir size fidancı aralarında en az 10 lira fark var. Süreden kazanayım çelikle üreteyim düşüncesinde olanlar için yazıyorum. Burada yazılanlar tecrübeyle sabittir.
|