View Single Post
Eski 15-06-2009, 15:25   #35
Birol
Ağaç Dostu
 
Birol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 708
Karşıyaka toplantısı, Figen hanımın fidanlık hakkındaki kısa bilgisi ile başladı
Fidanlığın bir hayırsever tarafından, fidanlık olarak kaldığı sürece mirascıların hiç bir hak talep edemiyeceği, şeklinde bağışlamasını anlattı.
Böyle hayırsever insanlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Şehrin en güzel yerinde böyle değeri paha biçilemez yeri bağışlamak herkesin yapabileceği bir şey değil.


Sonra bir fıstık çamının nasıl yetiştirildiğini öğrendik, kozalağın içinden çıkarılan fıstıklar suya atılıyor, suyun üzerine çıkanlar atılıp, altta kalan aktif tohumlar ise torbalara ikişer adet dikliyor. Çimlenme sonrası iyi olan sürgün kalıyor, diğeri sökülüyor. Sonra yılda 12 kez ilaçlanarak sağlıklı hastalıksız bir fidan yetiştirliyor. Bu yetiştirilen fidanların en iyi müşterisi ise belediyeler oluyor.

Daha sonra Mantar meşesi hakkında bilgilendik. Mantar meşesi 25 yıllık olduğunda ağacın gövdesinden kabuğu alınıyor, ( resimlerde kabuğun alınmış hali var ) alınan kabuğun endüstri alanındaki kullanım yeri ise o kadar çok ki, aracların motor contasından tutun yangın elbisesi, astronot giysisi, tünel içi kullanımı (süspansiyon için) kısaca yanmadığı için yangın ile ilgili herşeyde ve esnek yumuşak olduğu için suspansiyon görevi görebilecek heryerde kullanılıyor. Ağaç daha sonra yeniden kabuk yapıyor.

Sakız agacı hakkındada bilgilendik, sakız agacından çizilerek sakız alındığını, celikten yetiştirilmesinin çok zor olduğunu tohumdan yetiştirilmesinin daha kolay olduğunu anlattı Figen hanım.

Daha sonra çok çeşitli, ismini tek tek yazamıyacağım bitki isimleri ve kullanım yerleri hakkında bilgiler aldık.

Benim şu an için aklıma gelenler bunlar.

Birol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön