View Single Post
Eski 11-10-2006, 21:11   #10
kürekçi
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-09-2006
Şehir: İzmir, Muğla
Mesajlar: 874
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet
kış geliyor yosunlar canlandı
Hocam merhaba bu fotoğrafta görmüş olduğunuz sadece bir kara yosunu değil. Belki siz biliyorsunuzdur fakat bilmeyenleri naçizane bilgi düzeyimce bilgilendirmek isterim.

Daha açık renkte görünen yuvarlak, kadeh şeklindeki yapılar likenlere ait.

Bu fotoğraftaki liken de sanırım Leptogium cinsi bir liken.

Likenler algler ve mantarların ortak yaşamları sonucu oluşmuş yaşam formalrıdır diyebiliriz ve çok farklı morfolojik özellikler gösterirler. Kayaların üzerinde görmekten tutun ağaç kabuklarına kadar bir çok yerde yaşarlar.

Fakat malesef o kadar hassastırlar ki kirliliğin başladığı yerlerde yok olmaya mahkumdurlar. Bu yüzden temiz hava, temiz ortam indikatörüdürler deriz biz genelde.

Oluşumları, çaplarının genişlemesi uzun zaman alır, bu yüzden arazide çalışırken olabildiğince az zarar vermeye özen gösteririz.

Ayrıca süksasyon dediğimiz sıralı değişimde yani toprağın oluşumunda çok büyük bir önemi vardır. Bunu da sizlere şöyle açıklayabilirim.
Bir kaya düşünün bu kayaya önce liken yerleşir. Metabolik faaliyetleri sonucunda oluşan liken asitleri tarafından kaya bir miktar erir ve bu erime sonucunda kayadaki minareller serbest kalır. Bu likenin üzerine kara yosunları yerleşmeye başlar ve çorak düz bir kayanın üzerinde organik bir tabakalaşma yavaş yavaş başlar. Artık diğer bitkilerin de yetişebileceği, beslenebileceği toprağın temelleri atılmış olur

Umarım biraz da olsa anlatabilmişimdir.

kürekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön