Aslıda güzel bir soru sordunuz, geçen gün ben aynı şeyi düşündüm.
Forumda herkes değişik zamanlarda ekmiştir mutlaka tohumlarını, kimi hemen çimleniyor kimi zaman alıyor. Ben bu yıl farklı zamanlarda farklı renkler ektim. Yeni çimlenen fidelerin resimlerine bakınca aradaki farka şaşırıyorum.
Geçen sene şubatta ekmiştim tohumları,sanırım mart sonunda çimlendi.
Bu sene tohum ekmekte çok geç kaldım ve ilk tohumları nisan sonunda ektim,çimlenmesi mayısı buldu.Aynı tohumdan 3 hafta önce bir daha ektim,bir hafta sonra hemen çimlendiler.
Halam geçen yıl,tohumları şubatta ekersem daha iyi olacağını söylemişti ama geç çıkmışlardı.
Annem kış ortasında bile haseki çimlendirmişti geçen yıl,hem de minicik bir saksıda yüzlerce fide,maalesef sularken çoğunu yok ettim.
Ben bu hasekilerin çimlenme aylarını henüz çözmüş değilim.
Mesela
bu tür haseki tohumu satın almıştım, geçen sene bir iki adet ve geç çimlenmişti, bu sene nisanda ekmeme rağmen hala çimlenmedi. Tohumların eski olduğunu düşünüyorum,kalitesiz yani...
Anneme göre,bu mayısta hasekiler çiçek açıp da haziran sonunda tohumları açınca hemen o tohumları ekebilirmişim,ama yine de seneye çiçek vermeyecekler, sadece fideler büyüyecek ve ilk çiçek açtıklarında daha bol ve iri çiçekli olacaklar.
Özetle şu, tohumları şimdi ekin isterseniz,çimlenme süresini bilemiyorum,belki hemen çimlenir belki sonbaharda....Ama bitki baharda çiçek açmayabilir, sadece iyice büyür ve seneye daha çok çiçekli olur.