View Single Post
Eski 13-06-2009, 18:23   #52
pelintezer
Yeni Üye

pelintezer's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2009
Ağaç Kök Kurdu

Herkese sevgiler

Geçen sene hiç büyümeyen limon ağacımızı çapaladığımızda köklerinde haylice büyük sarımsı kurtlar tespit ettik. Maalesef resim çekmek hiç aklıma gelmedi ancak burada (Bodrum-Ortakent), duyduğuma göre etrafı haylice sarmış vaziyetteler. Bu kurtlar uçarak gelen böceklerin ağaç köklerine yumurtlaması sonucu oluşuyorlar. Yine geçen sene ligustrumlarımız da ölünce, önceleri onları sularken topraktan çıkıp şikayet eden böcekleri, "zavallı hayvanların yuvalarını bozduk" diye hayıflanmıştık. Ancak onlarca ligustrum ölünce ve onları sökerken bulduğumuz bu iri kurtlar, meğerse o bizim yuvalarını bozduk diye üzüldüğümüz böceklerin yavrularıymış. Bu sene ise 20 yaşında ve terasımızda duran benjaminimiz de bu kurtlardan nasibini aldı. Henüz tamamen ölmese de, haylice sıkıntılı durumda.

Size bunları yazmadan önce internette ve forumunuzda haylice araştırma yaptım ancak benzeri bir resim ya da tespit bulamadım. Belki de doğru yerlere bakmadım ...

Sizden ricam eğer bu kurtları tanıyanınız var ise, beni yönlendirmeniz. Buraya 200 kadar ağaç diktim ancak etrafta çok kuş ve sincap olduğu için yüzey ilaçlama yapmaya çok yanaşmıyorum. Lakin, bu korkunç kurtlar için Dursban 4 kullandık ve kullanmaya da devam edeceğiz gibi görünüyor. Bu ilaç, limon ağacımızda işe yaradı gibi!

Bu aralar uçan anneler, geceleri belli bir saatte peryodik olarak ışığa geliyor. Sanırım çiftleşme ve yumurtlama zamanları ve biz çok endişeliyiz. Elimizden geldiğince ağaç diplerine bakıyoruz, delik var mı diye. Biraz da eşeliyoruz, kurt tespit eder miyiz diye (ilaç kullanmamak adına). Bu kurtlar, yani bizim tespit ettiğimiz şekli ile yaklaşık 3-3.5 cm uzunluğunda, enleri ise 1 cm'e yakın ... Renkleri sarımsı beyaz, hilal şeklinde. Topraktan çıkarıp yüzeye koyunca, toprağı kazıp girme yetenekleri, kısaca yaşama kabiliyetleri yok gibi ...

Verebileceğiniz her türlü bilgi çok değerli ...

Şimdiden sonsuz teşekkürler ...

Pelin

Günaydın ... Başlık altında verilen resimler aynen bizim gördüğümüz böcek ve larva resimleri. Bilgiler çok faydalı oldu, minnettarım ...

Düzenleyen pelintezer : 14-06-2009 saat 07:12 Neden: Ek not ve bir yazım hatası ...
pelintezer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön