benim bu sene inciri toumdan üretme denemem olmuştu.ama başarılı olamadım.
komşumun balkonunda iki taşın arasından çıkan inciri ( hepte böyle yerlerde çıkıyor) görünce de bazen doğanın yaptığı öyle kolay yapılmıyor onu anladım.
Lakin sevgili Acer palmatum incirinin ölmesine çok şaşırdım. çünkü incir kadar arsız bir ağaç da hayatımda görmedim. çünkü ne kadar çelik denemem olduysa hepsi tuttu. yani inciri tohumdan yetiştirmek mantıklı değil. bir tanesini duvardan söktüm ve bütün kök sistemi duvarda kaldı.( yanlız beni burada yaptığım şey incirin dallarını ve yapraklarını kesmek oldu. bu işlemi yaz ortasında yaptım. yani diyeceğim eğer ağacında budama yapsaydın büyük ihtimalle yaşayacaktı.) bu şekilde saksıya diktim 2 hafta içerisinde filizlendi . 1 ay sonra ise kökleri saksının her tarafını kaplamıştı. saksı değişimi yapmak sorunda kaldım. burada da anladım ki incir kaya üzerine sardırılmaya çok müsait bir ağaç. hatta söktüğüm köksüz ağacın budadığım dallarını da diktim onlar da tuttu. bir dahaki sene daha kalın dallarla çelik denemesi yapacağım.
Ali Hocanın incirine aşık olmamak mümkün değil.
tohum meselesine gelince ise tohumların kuşlarla taşındığını tahmin ediyorum. yenen meyve kuşun sindirim sisteminde bazı işlemlerden geçiyor olmalı. ve tabiri caiz ise kuşun pislediği yerden incir bitiveriyor. bizim nasıl üreteceğimizi uzmanlar daha iyi bilirler.Ama dediğim gibi tohumla uğraşmak bence gereksiz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1585
verdiğim linkte anlattığım ağacın fotoğrafları (hatta incir hakkında ozamanlar değişik fikirler ortaya şıkarmıştık )ve sayfanın sonunda Ali Hocamızın ağaç için tavsiyeleri var. umarım faydalı olabilmişimdir.