Konu: gallus
View Single Post
Eski 11-10-2006, 01:59   #34
acerpalmatum
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-07-2005
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 193
Üstadım ;
Acer = Akçaağaçlara verilen genel isim
Acer Palmatum = Japon Akçaağacı
Konuya yabancı arkadaşlarında daha iyi anlayabilmesi için yukarıdaki açıklamayı yapma gereği hissettim.
Acer palmatum dünyada en fazla alt varyetesi olan türlerden biri. Sizin ağacınız Acer Palmatum. Fakat alt tür tayinini yapmak beni aşar. Bunu yapabilmek için ciddi bir Acer uzmanı olmak lazım. Dünyanın en büyük Acer kolleksiyonu için aşağıdaki adresi inceleyebilirsin. Palmatumların ne kadar çok çeşitlilik gösterdiğini göreceksiniz. Ben A.palmatumun alt türlerini saymaya cesaret edemedim.
http://www.esveld.nl/catalen/heestersa.htm

Sizin ağacınız bence yeşil olan türlerden. Bazı resimlerde kırmızı yapraklı görülen ağaçlar da genelde resimleri sonbaharda çekilenler. Örneğin ''Acer palmatum ohsakazuki'' Yeşil yapraklı olmasına rağmen sonbaharda en güzel kırmızı rengi alan türdür.

Kırmızı yaprak oluşumunu temelde 3 ana unsur şekillendiriyor.
1-Genetik faktör 2-Güneş 3-Gümreleme

Ayrıca A.palmatumlarınızı bonsai yapmayı düşünüyorsanız bence resimde görülen ağacınız bu iş için harika bir tür. Acer Palmatumlarda ki kırmızı renkli yaprakda normal yeşil renkli yapraklara göre klorofil eksikliği bulunuyor ve bu durum ağacı güneş, rüzgar gibi dış etmenlere karşı daha hassas hale getiriyor. Doğal ortama göre saksıdaki ağaçlarda bu durum daha da önem kazanıyor. Kırmızı renkli yapraklara sahip acer türlerinin bakımı özellikle bonsai saksısında daha zor. Ben bu ağaçla daha verimli çalışacağınızı düşünüyorum. Gelişimi daha hızlı olacak, dış etmenlerden (rüzgar, soğuk, güneş Vb.) daha az etkilenecek ve bakım hatalarını (sulama gibi) daha iyi tolere edecektir.

Uzunca bir süredir Veteriner Hekimlik yapmıyorum.

acerpalmatum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön