Sabah güneşini ve sabah sulanmayı çok seviyor,yazın hergün sulanmalı ,kışın hafta da 2 kez.Kökleri sürekli neme ihtiyaç hissediyor. Sabah güneşi,havardar dış mekan,ve sabahları sulamak .Bunlar benim deneyimlerim.
Netten alıntı
http://www.alivesitesi.com/tag/kupel...k-nasil-olmali
Küpe çiçeği bakımı: Öncelikle, bu bitkinin bir dış mekan bitkisi olduğunu bilmelisiniz. Aşırı sıcak yerleri hiç sevmez. Açık havada kızgın güneş altında yaşayabilir, çiçek açabilir ama eğer balkonda yetiştiriyorsanız çok sıcak zamanlarda rüzgâra açık bir yerde bulundurun. Sık sık yapraklarını ıslatın. Aksi takdirde ölür. Evde yaşamaz. İlle evde olsun istiyorsanız bu mümkün değildir. Zaman zaman en fazla bir günlüğüne ev içinde misafir edebilirsiniz. Yarı gölgeli ve serin açık hava mekânları en sağlıklı gelişeceği yerlerdir.
İlkbaharda güzelce budamasını yapın, köklerini fazlalıklardan temizleyin, yadırgamayacağı yeni bir toprak bulunan uygun büyüklükteki bir saksıya dikin.
Küpe Çiçeği Yetiştirilmesi:
Katmerli kırmızı - beyaz
Her türlü toprakta yetişebilir. Ama gübre katsanız bile yıllarca saksılarda kullanılan aynı toprak iyi değildir. Musluk suyuyla sulana sulana içinde zararlı maddeler artar. Açık hava süs bitkileri genelde toprak seçmez. Gıdalarında güneş en önemli unsurdur. Küpe çiçeği gibi bazı bitkiler her ne kadar az güneş istese de tamamen güneşsiz kalınca gıdasız da kalırlar.
Yanına bir sopa dikerek dallarını bağlamalılısınız. Yoksa dallar çiçekleri taşıyamayacağından aşağı doğru eğilirler. Bu özelliğinden dolayı saksıyı yüksekçe bir yere koyarak dalları aşağı sarkık gelişecek şekilde yetiştirenler de vardır.
Buraya kadar okuduysanız tekrar hatırlatayım: Kapalı mekanlarda yaşatabilmek zordur; bu kapalı alan eğer serin ve çok havadar ise şanslı olabilirsiniz. Ben yaşattım diyen varsa, küpe çiçeğinin bulunduğu yerde muhakkak kuvvetli bir temiz hava akımı var demektir. Açık havada, doğal şartlarda en iyi şekilde gelişir. Bazı türleri kışın camekanlı balkonlarda çok serin ortamda kışın dahi çiçek açmaya devam eder.
Bol çiçek açmasını sağlama teknikleri:
Anlatacağım usul küçük küpe çiçeği fidelerinde yapılır.
Henüz mini bir fide iken, meselâ başka bir yazımda anlattığım » tepe çeliği ile yetiştirdiğinizde; tuttuğundan emin olmanız için taze yapraklarla yapraklanarak uzadığını görmelisiniz. Birkaç santim uzadıktan sonra aşamada en üst kısmı kesin atın.
Böylece bir dal olarak uzayacağına en az iki dal olarak uzar. Bu dalları da yeterince uzadıkları zaman uçlarını kesebilirsiniz. Böylece dallı budaklı olur. Ne kadar çok dallı budaklı olursa o kadar çok çiçek açar. Bir de çiçek açtıktan sonra gıda takviyesi (gerekirse) yapabilirsiniz.