Alıntı:
Benim önerim; Küfürlü kelimeler veya sansürlü kelimelerin kullanılmasında müdahale edilmesi.
|
Zaten bu yeni uygulama ile sınırlı sayıda da olsa müdahele ediyoruz.
Alıntı:
Ancak ben dahil bir çoğumuz noktalama işaretlerinin nerelerde hangi işaretlerin kullanılacağını net bilmiyoruz.
|
Bu konuda çok katı kurallarımız yok ki. Böyle yazılmasın yeter
Alıntı:
Pek çok GDO lu ürün var Mısır patates domates pirinç soya buğday kabak balkabağı ayçiçeği yer fıstığı bazı balık türleri kolza kasava papaya Bunların dışında çalışmala rın devam ettiği ürünler var Muz ahududu çilke kiraz ananas biber kavun kar puz kanola Üretimi sırasında GDO kullanılmış pek çok ürün var Mısır ve soya genleri ile oynanan ürünlerde ilk sırayı aldıklarında bu bitkilerden üretilen yan ürünlerin de GDO lu olma riski var Mısır ve soyadan üretilen yağ un nişasta glikoz şurubu sakkaroz fruktoz içeren gıdalar günlük tüketim maddeleri arasında yer alıyor Örneğin Bisküvi kraker kaplamalı çerezler pudingler bitkisel yağlar bebek mamaları şekerlemeler çikolata ve gofretler hazır çorbalar mısır ve soyayı yem olarak tüketen tavuk ve benzeri hayvansal gıdalar ile pamuk GDO lu olma riski taşıyor Sadece mısırdan üretilen ve çeşitli gıdalarda bileşen veya katkı maddesi olarak kullanılan yan ürün sayısı 700'ü soyadan üretilen türevlerinin sayısı ise 900'ü buluyor Yani bu yan rünleri içeriğinde kullanan her bir işlenmiş ürünün GDO'lu olma riski bulunuyor Türkiye'de Denetim Yok GDO lu tohum yasaklanmış olsa da bu tip ürünlerin ithalatının kontrolü yok ve girişler sadece beyana dayalı Gen aktarılmış ürün yetştiriciliği yasak Bakanlık kontrollü olarak bazı sahalarda GDO lu bitki yetiştiriciliği yapıyor GDO içeren ürünlerin Türkiye'ye ithali serbest Türkiye'de GDO içeren ürünleri satılma riski çok yüksek Çünkü bu konuda yasal düzenleme yok Riski enyüksek olan ürünler içeriğinde mısır ve soyadan elde edilen yan ürünleri içerenler Çünkü Türkiye mısırve soya ithalatının büyük bölümünü en büyük GDO lu mısır ve soya üreticileri olan ABD ve Arjantin'den alıyor GIDA SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ Ürünleri dış görünüşünden anlamaya imkan yok Bu nedenle riski azaltmak gerek Yukarıdaki Hangi ürün GDO lu olabilir bölümünü iyi okuyun Böylecerisk gruplarını tespit edersiniz Organik ürünler yemeye dikkat edin Bu ürünlerin üretiminde ekolojik sertifikalı tohumluk kullanılır Her organik veya ekolojik denen üğrüne itibar etmeyin Mutlaka sertifikasını görmek isteyin Alışveriş yaptığınız marketlerde organik ürün talep edin Gıdaları mevsiminde tüketin Mevsimi dışında yetiştirilen sebze ve meyveler için doğal olmayan zorlama yöntemler kullanılmaktadır Doğal yöntemlerin kullanılmadığı seralarda çok fazla tarım ilacı kullanıldığını da unutmayın Gıdalarınızı yerel olanlardan seçin ABD veya Arjantin gibi dünyada en çok GDo üreten ülkelerden gelen ürünlerin GDO lu olma riski yüksek Ülkemizde üretilee ve kaynağını bildiğimiz ürünler tüketerek yerel çeşitlerin korunmasına da katkıda bulunun Ayrıca dünyanın farklı bölgelerinden gelen ürünlerin ulaştırılması için harcanan yakıtın yarattığı kirliliği unutmayın
|