YAĞLI
Bu benim evde fırında denediğim bir pide değil. Artvin pidesi de diyorlar ama biz - yağlı- derdik, yöresel adı yağlıydı sanırım içine konan taze tereyağından geliyordu adı. Çocukken Hopa'da haftasonları taş fırında yaptırdığımız ve çok severek yediğimiz bir pideydi. Doğrusu Hopa'dan ayrıldıktan sonra hiç bir fırında- karadeniz fırını- yağlı yapıldığını görmedim. Çocukluğumdan hatırladığım bir damak tadıdır.
Pidede bildiğiniz pide hamuru kullanılıyor. Yuvarlak ve ince açılan hamurun etrafı yine hafifçe kıvrılıyor. İçine karadeniz kavurması konuyor veya isterseniz peynirli yapabiliyorsunuz veya sade.. Pidenin özelliği üzerine yumurta kırılması. Yumurtalar katı pişmiyor. Pidenin kenarından koparıp ekmek bandırabilirsiniz sarısına..
Sade yapılan pidede pidenin üzerine bir parça mis gibi karadeniz dağlarının, yaylalarının, otlarının koktuğu yayık tereyağı koyuluyor. Üzerine yumurta kırılıp fırına sürülüyor yine sarısı pişmeden çıkarılıyor.Tereyağını emmiş pidenin üzerinde yine mis gibi kokan yumurtayı afiyetle yiyorsunuz.

))