View Single Post
Eski 11-06-2009, 14:00   #865
Sûz-i Dilârâ
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2007
Sayın malina'ya ve sitede bu yönde hassasiyet gösteren bütün arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Sonuçta dil bu, öyle yabana atılacak, önemsiz deyip geçiştirilecek bir konu değil. Yalnız benim gözüme batan bir husus var. Arkadaşlarımızın iyi niyetini asla yargılamıyorum ama Türkçenin doğru kullanılması konusundaki teşekkür ve takdirlerimizi bildirirken bile yanlışlıklar yapıyoruz.

Örneğin: Dil isimlerini küçük harfle başlayarak yazan bir mesaj var yukarda, cümle sonuna da nokta koymamış. Bir başka üye de yine kısalttığı kelimeden sonra nokta koymuş ancak ondan sonra gelen kelimeyle arasında boşluk bırakmamış. Yöneticimiz "ya - ya da" ikilemelerinin arasına virgül koymuş.

Bir de yine doğru Türkçe kullanımı ile ilgili okuduğum bir yazıda, örneğin "tüm hatalı yazılışlar" gibi bir kullanım olamayacağını "tüm" kelimesinin "hatalı yazılışların tümü" örneğinde olduğu gibi tamlama olarak kullanılabileceğini bu ifadenin doğrusunun "bütün hatalı yazılışlar" şeklinde olması gerektiğini okumuştum.

Yine bir başka yazıda okuduğum kadarıyla yabancı dillerden dilimize geçmiş kelimeleri aynen yazmak zorunda kaldığımız durumlarda "chat" gibi tırnak içinde yazmamızın daha doğru olduğu belirtiliyordu.

"Sansürlü kelimeler özel mesajlarda da aktif.Bizzat denedim." Noktadan sonra boşluk yine bırakılmamış.

Yüklemi olan bir cümle "üç nokta" ile bitirilmiş, içinde istenmeyen bir sözcüğün yerine kullanıldığı intibaı uyandıran hiçbir durum da yok.

"Gördüğün gibi sorun yok Yazdığın okunuyor ... " Yok kelimesinden sonra gülümseyen yüz ifadesi eklendiği için noktaya gerek görülmemiş sanırım.

"yazılar da sansürle karşılaşınca allah allah acaba ne yazmak istemiş diye dakikalarca düşünüyorum. Kelime sayısını çokta abartmamak lazım. Bence bu kadarı yeterli olacaktır."

Yukarıda dikkatli üye arkadaşlarımızın düzelttiği yanlışlar da dahil gördüklerim bu kadar. Hani başka sayfalarda olsa tamam da bir arkadaşımızın dediği gibi burada biraz eğreti duruyor.

Not: Bu mesaj da her türlü düzeltmeye açıktır. Bu sitede ben de dil kullanımı konusunda çok şey öğrendim, öğrenmeye de devam ediyorum. Umarım malina bana kızmaz. Yöneticimiz olarak kendisini -hiç tanışmasak da- çok sevdiğimi bilmesini isterim.

Düzenleyen Sûz-i Dilârâ : 11-06-2009 saat 19:19 Neden: Sayın N.Hel'e teşekkürlerimle... :)
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön