Kanımca, tabiatta siyah bir çiçek yoktur, daha önce belirtildiği gibi ancak, çok koyu bordo renk vardır ve gonca iken siyah gibi görünmektedir.
Bendeniz (yanılmıyorsam)1975 yılında Halfeti'ye gitmiştim.
Halfeti, bilenler bilir, güneşin altında sapsarı olan, muazzam bir platonun ortasında, nehrin oyduğu yatağın kenarında, sudan yararlanan, güneşten nispeten korunan bir yer.
Böyle olunca da yemyeşil ve içine girdiğinizde serin. Oooh! püfür, püfür dedirten cinsten.
Ya da güneş altında onca yolu geldikten sonra bana öyle görünmüştü.(Gaziantep'ten gelmiştik.)
Oradaki dostlar, bize de haklı olarak yerlerini övmüşler, burada neler neler var demişlerdi, siyah gül mü istersin, manolya mı ararsın, yok yok.
Manolyayı gördüm, boyumdan biraz daha uzun, belki iki metre civarında gerçekten güzel bir manolyaydı.
İyi de, doğduğum yerde, üç katlı yalıların tepesinden aşan, yaklaşık 250-300 metrekarelik bir alanı kaplayan ve çiçek açtığında kokusu neredeyse bütün Anadoluhisarını saran manolya(ları) görmüş biri olarak, sadece Halfeti şartlarında bir değeri olduğunu düşündüm.
Siyah gül de böyle olmalı.
Bizim bahçede de bir kadife gül var, goncayken siyah gibi, açınca koyu kırmızı, bordo oluyor.
Doğrusunu Allah bilir.
|