View Single Post
Eski 10-10-2006, 15:08   #1
dortyuz
Ağaç Dostu

dortyuz's Avatar

Giriş Tarihi: 10-10-2006
Etobur bitkilerde hastalık ve zararlı savaşı

Merhabalar,

Biliyorsunuz etçil bitkiler diğer bitkilere göre biraz daha hassas, yaşama koşullarını pek rahatsız etmemek gerekiyor. Hastalık ve zararlı böcekler için de normalden biraz daha özel tedbirler gerekebiliyor.

Yurtdışındaki bir arkadaşım Darlingtonia Californica'larda sıklıkla görülen - ve benim güzelim iki adet cobra lily'imi de kurban alan - bir mantar türü var, bu mantar tam olarak rhizome ve pitcher'ler arasındaki bölgeye yerleşiyor ve bitkinin köklerinden su almasını engelleyerek çok kısa bir sürede kurumasına sebep oluyor. Gerçekten çok kısa bu süre, 1 hafta kadar. Yurtdışındaki bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine 'Dithane' adında bir mantar ilacı getirttim, en son gelen 2 adet cobra lily'imin köklerine ekmeden önce iyice sıktım, ve şu ana kadar gayet normal gelişiyorlar

Ayrıca, aynı mantar ilacı sarracenia'lar ve dionaea'lar (özellikle rhizomları böldükten sonra mantar oluşumunu engellemek için) rahatlıkla kullanabiliyor. Ben saksı değiştirmek veya yeni ekmek için köklerini açıkta bulduğum tüm etçil bitkilerime uyguluyorum, neme lazım.

Bazı ağır mantar türleri için de toz kükürt bulunduruyorum, ama henüz kullanmaya hiç ihtiyaç duymadım.

Etçil bitkilerde asıl mucize ilaç 'provado' aslında. Drosera'ların yaprakları hariç tüm etçil bitkilerde zararlı böcekler için rahatlıkla kullanılabiliyor, kesinlikle her yetiştiricinin elinde bulunması lazım. Dionaea'larınızın yeni çıkan kapanları uçları kemirilmiş/yanmış gibi görünüyorsa provado ile hazırladığınız bir saf su karışımına saksıyı toprağı tamamen batırıp bir süre bekletmeniz yeterli (soil drench).

Şu ana kadar bu ürünlerden farklı bir ürüne ihtiyacım olmadı, ama daha farklı bir probleminiz varsa çözümü için seve seve yardımcı olmaya çalışırım.

Burak.

dortyuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön