View Single Post
Eski 21-05-2005, 07:19   #5
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,245
Büyük oranda sivil toplum örgütlerinin durumu da böyle görünüyor...

Konu hakkında görüşleriniz neler?

Hatıra ormanlarının tabelası var, ağacı yok

Kurumların çoğu kez isimlerini duyurmak amacıyla oluşturduğu hatıra ormanları, bir süre sonra kuruyor. Genellikle yol kenarındaki boş arazilere kurulan hatıra ormanlarına dikilen fidanların büyük bir kısmı boy atamadan ölüyor.

Bunun en büyük nedeni ise hatıra ormanı oluştururken ‘yol kenarı ile gönür bir yer’in tek kriter kabul edilip, orman eko sistemine uygun olmayan çorak arazilere fidan dikilmesi. Bunun sonucu olarak ise birçok ‘hatıra ormanı’ tabelası bulunan alanda tek bir yeşil ota bile rastlanmıyor.
Çevre ve Orman Bakanlığı, halka ağaç sevgisini aşılamak için 1993 yılından beri kişi ve kuruluşlar adına hatıra ormanı tesis ediyor. Hatıra ormanı projesiyle bugüne kadar 78 ilde 115 bin dekar alanda ağaçlandırma yapıldı. Bu kapsamda 135 bin 423 kişi, kurum ve kuruluş adına 13 milyon 133 bin 61 adet fidan dikildi.

Ancak söz konusu fidanlardan çoğu, çorak arazilere dikildiği için boy veremeden kurudu. Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma Daire Başkanı Hanifi Narlıoğlu, Zaman’a yaptığı açıklamada, “Kişi ve kuruluşlar sadece hatıra ormanlarındaki fidanların parasını ödüyor. Ormanı tesis etmek, çevresini dikenli telle çevirmek, tabela asmak, bakımını yapmak ve korumak bize kalıyor.” dedi.

Daire Başkanı Narlıoğlu, ağaçlandırma faaliyetlerinin başarılı olması için yağış ve toprak özelliklerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle İç Anadolu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bazı sahaların ormanların gelişmesine uygun olmadığını belirten Narlıoğlu, “Bu bölgelerin ağaçlandırma oranı Akdeniz, Ege ve Karadeniz’e göre çok düşük. Özellikle bazı yol kenarları ağaç yetiştirmeye uygun değil.

Ancak insanlar, ormanları görünsün diye çorak da olsa açık alanları ve yol kenarlarını tercih ediyor. Dolayısıyla orman ekosistemine uygun olmayan bu sahalara dikilen fidanların çoğu kuruyor.” şeklinde konuştu. Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü, hatıra ormanı kurulduktan sonra 3 yıl boyunca bakım yapıyor. Alanın iklim ve coğrafi özelliklerine göre yılda bir veya iki defa bakım çalışması yürütülüyor. Bu kapsamda fidanın çevresinde biten ot ve diğer bitkiler çapayla temizleniyor. Böylece başka bitkilerin fidanın gelişmesini engellemesi önleniyor.

http://www.agaclar.net/index.php?id=...2c5cb387503d12

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön