View Single Post
Eski 09-06-2009, 09:47   #946
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Sn. Ayazkentli,

Fidenizdeki ikinci kolu bilinçli olarak mı bıraktınız bilemiyorum ama geçen bir sera gezmeye gittiğimde seradaki bütün fideleri sizin fide gibi ikiz yapmışlardı.

Sırık domateste koltuk alınması gerektiğini bildiğim için orada çalışan bahçevana özellikle sordum. Neden böyle bir şey yaptınız? Koltuk almanız gerekmez miydi diye?

Bana söylediği, bunun özellikle yapıldığı, fidede oluşan ilk tomurcuğun altındaki daldan çıkan koltuk filizini almayıp ikinci bir gövde gibi büyüttüklerini, bu filizdende aynı miktarda domates aldıklarını ve fidenin verimini ikiye katladıklarını söyledi.

Siz tesadüfen bu uygulamayı yapmış oldunuz. Fidenizi böyle büyütüp deneyimlerinizi paylaşırsanız seviniriz. Belkide balkonda domates yapan arkadaşlar bir saksıda iki fide büyütme şansına sahip olurlar.

Bu arada bende yanyana büyüyen iki ayrı fideden sökmek zorunda kalacağım fideyi sökmeyip, saksıdan bir karış mesafeden kesip yanındaki gövdeye aşı yapmayı denedim ve sanırım başarılı oldum. Yani tek gövde, iki kök. Fide iki kökten birden beslenince büyümesi çok hızlandı.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön