View Single Post
Eski 08-06-2009, 14:52   #507
praecox
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Benim ısrarla 3 yıldır küçük bir kapta baktığım "kovadaki Nilüfer" lerimin bulunduğu kaptaki salyangoz popülasyonunun aşırıya kaçtığını farkettim. Öncelikle zararı olmaz şeklinde bilgiler edindi isem de bu aşırı salyangoz popülasyonu başıma bela olacağını kestirmem zor olmadı.
Başka bir kaynaktan Suyun pH dğerinin 5,5 altına düşürüldüğünde salyangozların kabukları erimeye başlıyacağından bu sorunun da bu şekilde bastırılabileceği ve veya atlatılabileceğini okudum.
Özelikle EB'lerimde veya diğer emers bitkilerimde bu sorunun bu şekilde çözülmesi fikri hoşuma gitti.
Derhal formik asit ile adeta bir kimyager edası ile suyun pH ını 5,4 e kadar titre ettim.
Salyangozlar bir saat içinde sudan kaçış, taşınma terk-i mekan girişimlerine başladılar.
Umarım bu pH değeri nilüferler için sorun olmaz.
pH 'ı torf ile de düşürme yolu var, esasen ilk planlarım bu idi ancak yaprak altlarına bıraktıkları yumurtalar o hareketlilik aşırılık, birden böyle radikal bir yönteme itti beni...
Bu gibi sorunlarda böyle sucul bitkilerde pH düşürme yolunu denemiş deneyimleri olan arkadaşlar bilgi ve deneyimlerini de paylaşmasını bekliyorum.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön