Merhaba benim sorum kökleri en uygun şekilde budamak ile ilgili. Gezinmedim değil forumun tamamına yakınını okudum ancak hala budama konusunda kendimi yeterli bilgiye sahip görmüyorum, yardımlarınıza sevinirim.
Phal'ime Şubatdan beri bakıyorum. Çok düzenli haftada bir daldırma usulü ile içme suyu ile suluyorum. Sulama suyuna azot oranı yüksek besin ekliyorum. Günde 1 veya gün aşırı olmak üzere yapraklarına su püskürtüyorum. Keyfinin yerinde olduğuna inanıyordum. Ancak saksı dışına çıkacak kadar yana yatık bir gelişme gösterdiği için saksıdan çıkartıp tekrar yerleştirmek istedim. O sırada köklerin aslında sandığım kadar sağlıklı olmadıpını gördüm.
Fotoğraflardan da görebileceğiniz gibi köklerden gövdeden başlayan bir sararma mevcut. Köklerin uçları yeşil. Bu yüzden saksı içindeyken herşey yolunda görünüyormuş.
Bu kökleri budamam gerekiyormu bilemedim. Eğer sararan kökleri kesersem uçlarında yeşillikleride kaybedeceğim için zarar vermekten korktum.
Gövde üzerindede bir kararma mevcut. Ancak bu sefer sulamaya azami dikkat gösterdiğim için bunun çürüme olduğu ihtimalini göz önüne getirmek dahi istemiyorum.
Şu an kökleri açıkta bıraktım. Orkide toprağı alıp harç değişimi yapacağım başlamışken. Kökleri budamamın gerekliliği ve metodu konusunda yardımcı olabilecek arkadaşlar var ise çok sevinirim.
|