View Single Post
Eski 05-06-2009, 11:20   #863
hassoman
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-04-2007
Yabancı takma isim kullanılması sanal alemde çok yaygın...
İşin garibi birbirlerine yabancı kökenli bir isim takanı görmedim. Hep türkçedir. Ama kendisine yabancı isim takan çok...

Kimi de benim gibi anlamsız ekler kullanma yoluna gidiyor. Örneğin benim hassoman... Yabancı mı yerli mi belli değil... Üzerinde de hiç düşünmedim. Ama ben gençken birileri bana 'hassoçocuk' derdi... Büyüdüm adam oldum ya belki bu nedenle hassoman demiş olabilirim...

Bu isimler özel bir tercih olarak özel hayat kapsamına giriyor mu bilemem. Birinin isminin 'Tijen' olmasının ya da 'Melisa' olmasını nasıl eleştirmeye hakkımız yoksa, takma isimlerimizin de eleştirilmemesi gerekir- mi?..

Peki neden yabancı kökenli isimler seçiliyor?

Bu biraz da kişinin kendisini daha elit, daha seçkin gösterme kaygısında olsa gerek. Denildiğine göre kızlar sanal alemde yabancı kökenli takma isimlere daha çok ilgi gösteriyormuş... Öyle ya Mikayel mi daha çok ilgi görür Michael mi, İbrahim mi, Abraham mı, Yusuf mu Yasef mı, Havva mı Eva mı?...

Neyse ben bunlara pek bir şey diyemiyorum. Ama türkçe asıllı kelimeleri bozarak yabancı hava verilmesi beni çok rahatsız ediyor... Örneğin, az önce bir forumda gördüm. Biri, kızdığı birine şöyle yazmış:
- Apthal, geryyy!...

Aptal, geri derse ciddiye alınmayacağını, apthal ve geryy yazmakla daha etkili olacağını mı sanıyor ne?...

Reklam işleri yapan bir arkadaşım söylemişti... Kendi isimlerinin yabancı aksanla yazıldığı kartlar bastırıyorlarmış... Örneğin adamın adı Cahit ise kartta oluyormuş Chait

Bu kaygıyı tabelalarda da görür olduk. Örneğin Chorbacı, Börekchi gibi...

Name:  borekchi-logo.jpg
Views: 13117
Size:  12.4 KB

Name:  borek.jpg
Views: 2830
Size:  1.9 KB

Sanırım isim olduğu gibi türkçe yazılınca taşıdığı anlam avam, sıradan, basit oluyor; ama yabancı aksanlı yazılınca elit, seçkin ve nitelikli oluyor...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön